Moda na domowe wypieki nie mija. Wręcz przeciwnie. Coraz więcej osób rezygnuje z kupowania pieczywa w piekarni i przygotowuje własne wypieki. Domowy chleb, pyszne bułeczki  śniadaniowe czy wytrawne bułeczki czosnkowe. To wszystko można z powodzeniem zrobić w domu. Wystarczy poznać proste i sprawdzone przepisy, które nie wymagają dużo pracy i czasu a smakują wyjątkowo smacznie.

Domowy chleb bez mąki

Nie każdy może, albo chce spożywać pieczywo, które zawiera mąkę. To nie powód, by całkowicie rezygnować z pieczywa. Z powodzeniem znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszny domowy chleb bez mąki. Dziś też mamy dla was przepis niezwykły.

Domowy chleb z fasolą bez mąki

Główny składnik tego chleba to fasola z puszki. Jeśli jeszcze wątpicie, czy z tej fasoli będzie chleb, wypróbujcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że nie raz zrobicie ten chleb w swoim domu.

Do jego zrobienia potrzebujecie:

  • 1/2 kg fasoli z puszki (biała bez zalewy)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 150 g surowej kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C.
Do miski wsypcie odsączona fasolę, dodajcie siemię lniane, kasze jaglaną, proszek do pieczenia i sl. Następnie wbijcie całe jajka i całą masę zmiksujcie do czasu, by wszystkie składniki ładnie się połączyły i w miarę dobrze rozdrobniły. Nie powinno wam to zająć więcej niż 5 n minut.

Keksówkę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie 50 minut. Przed wyjęciem sprawdźcie, czy wbity patyczek jest suchy.

Nie krójcie chleba, zanim całkowicie nie wystygnie, w przeciwnym razie rozpadnie się i cała praca pójdzie na marne.

Z czym jeść chleb z fasoli?

Chleb z fasoli w smaku w ogóle nie ma posmaku fasoli, natomiast smakuje jak z najlepszej piekarni. Wystarczy posmarować go masłem, dodać ulubione składniki i zajadać z apetytem. Bedzie tez idealny do zup, takich jak żurek, krupnik, albo właśnie zupa fasolowa. Można z niego zrobić pyszne tosty, albo wkruszyć do sałatki.