Macie ochotę na proste ciasto, które będzie robiło wielkie wrażenie, zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem? Ciasto poduszkowe to strzał w dziesiątkę. Prezentuje się jak wypiek z dobrej cukierni, ale w rzeczywistości jest banalnie proste w przygotowaniu. Cały efekt robi bowiem 1 dodatkowy krok w przepisie. Spróbujcie tego wyjątkowego przysmaku, a zaczniecie piec go co tydzień. 

Jak zrobić ciasto poduszkowe?

Ciasto poduszkowe smakuje jak sernik i biszkopt 2w1. Skąd jednak wzięła się jego nietypowa nazwa? Wszystko przez charakterystyczny kształt tego wypieku z wystającymi kwadracikami, które nieco przypominają poduszki. Wbrew pozorom taki efektowny wygląd możecie uzyskać bardzo łatwo. Wystarczy przygotować proste ciasto biszkoptowe i wylać je na blachę, a na jego wierzch dodać masę twarogową. Aby ją zrobić, musicie tylko zblendować twaróg, jajka i cukier i skrobię, a następnie wyłożyć mieszankę na cieście, tworząc kratkę. Po upieczeniu nasza masa twarogowa pozostanie na swoim miejscu, a wszystkie przestrzenie wokół niej wyrosną, tworząc urocze poduszeczki.

Zobaczcie pełną listę składników poniżej i koniecznie spróbujcie przygotować to cudo we własnych kuchniach. 

ciasto poduszkowe - przepis

Źródło: Getty/iStock

Ciasto poduszkowe - dodatki

Ciasto poduszkowe jest bardzo efektowne samo w sobie, ale jeśli chcecie dodać mu jeszcze więcej uroku, możecie dodać do masy sernikowej kakao lub zblendowane owoce, a wtedy "kratka" nabierze pięknego koloru i dodatkowego smaku. Ciekawym pomysłem jest też ciasto poduszkowe z rodzynkami lub wiórkami kokosowymi. Jakiekolwiek dodatki wybierzecie, musicie je tylko wrzucić do zblendowanej masy sernikowej, a reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Przepis na ciasto poduszkowe

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru + 3 łyżki do nadzienia,
  • szczypta soli,
  • 100 ml oleju,
  • 70 ml mleko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 250 g twarogu,
  • 1 łyżka skrobi,
  • masło do smarowania blachy,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Zaczynamy od ubicia 3 jajek z 150 g cukru i solą. Gdy masa będzie już jednolita, dolewamy olej i mleko i ponownie łączymy całość. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i po raz ostatni mieszamy. 

Ciasto przelewamy do blachy, wysmarowanej masłem i wyrównujemy powierzchnię łyżką. W drugiej misce blendujemy twaróg z 1 jajkiem, skrobią i 3 łyżkami cukru. Gdy masa stanie się już gładka i jednolita, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i rysujemy nią "kratkę" na wierzchu ciasta.

 Tak przygotowane ciasto poduszkowe pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut, a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec całość posypujemy cukrem pudrem i gotowe. 

Źródło: Youtube.com/@AZIZAGOTOVIT