Macie w lodówce kubek jogurtu i brakuje wam pomysłu na to jak je wykorzystać? Najlepszym rozwiązaniem będzie tarte ciasto jogurtowe, ale nie takie, jakie kojarzycie z imprez rodzinnych. Zobaczcie, jak łatwo i szybko się je robi, a już po samym przeczytaniu przepisu z pewnością nabierzecie ochoty na taki wypiek.

Jak zrobić tarte ciasto jogurtowe?

Większość z nas kojarzy ciasto jogurtowe z puszystym, mięciutkim wypiekiem, jednak można je też przygotować zupełnie inaczej i jeszcze smaczniej. Wystarczy zagnieść szybkie kruche ciasto i zetrzeć je na tarce, zarówno na dno formy, jak i na jej wierzch. Jogurtowa masa znajduje się natomiast w środku, a robi się ją błyskawicznie i dosłownie z kilku prostych składników. Zobaczcie, jakie to proste, a gdy raz spróbujecie, będziecie wracali do tego przepisu co tydzień.

Przepis na tarte ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka
  • 70 g płynnego masła,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • otarta skórka z cytryny,
  • szczypta soli,

na krem:

  • 400 ml jogurtu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 białka jaj.

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, a gdy masa będzie już puszysta, dolewamy roztopione wystudzone masło. Wszystko łączymy, a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz tartą skórkę z cytryny. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. W jednej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, w drugim naczyniu mieszamy jogurt z mąką, a następnie łączymy obie masy. 

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich ścieramy na tarce i układamy na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylewamy na to krem i przykrywamy całość drugą częścią startego ciasta. 

Tak przygotowane ciasto jogurtowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

 

Źródło: babcineprzepisy.pl