Macie ochotę na coś słodkiego, ale brakuje wam chęci i czasu na skomplikowane przepisy? Czteroskładnikowa tarta jabłkowa uratuje was w każdej takiej sytuacji. Ten przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny, a wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Zobaczcie sami i koniecznie przetestujcie, a powtórzycie go jeszcze wiele razy.

Najszybsza tarta jabłkowa z 4 składników

Dobry przepis na tartę z jabłkami wcale nie musi zaczynać się od zagniatania ciasta kruchego i późniejszego czekania, aż masa schłodzi się w lodówce. Znacznie szybciej, a równie smacznie wyjdzie wam błyskawiczna tarta jabłkowa na cieście francuskim. Taki gotowy płat musimy tylko rozwinąć na blaszce, a następnie posmarować szybkim nadzieniem z 2 składników. Jak je zrobić? Otóż jabłka wystarczy obrać, pokroić w plastry i gotować przez chwilę w dżemie morelowym. Tak przygotowane owoce rozkładamy na francuskim spodzie i wkładamy do piekarnika, a pod koniec pieczenia posypujemy płatkami migdałów i gotowe. 

Przepis na ten błyskawiczny przysmak opublikowała na swoim TikToku użytkowniczka @agata_w_kuchni. Recepturę znalazła w książce popularnego na całym świecie kucharza Jamiego Olivera. Zobaczcie sami, jakie to proste.

@agata_w_kuchni Tarta jabłkowa Składniki - 1 ciasto francuskie - 200 g dżemu morelowego - 4 jabłka - 1 łyżka płatków migdałowych - lody Piekarnik 200 stopni, pieczecie przez 30 minut, na ostatnie 5 minut posypujecie migdałami. @wydawnictwo.insignis #reklama #jamieoliver #5składników #jedzenie #przepisy ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Szybka tarta jabłkowa - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 4 jabłka,
  • 200 g dżemu morelowego,
  • 1 łyżka płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy owoce w cienkie plasterki. Dżem morelowy podgrzewamy w rondelku, a gdy się nagrzeje, wrzucamy do niego plastry jabłek. Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i robimy nacięcia z każdej strony. Następnie smarujemy ciasto jabłkami w dżemie i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po tym czasie posypujemy jabłka płatkami migdałów i zapiekamy całość jeszcze przez 5 minut. Tak przygotowana tarta jabłkowa najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów.

 

Źródło: Tiktok.com/@agata_w_kuchni