Nie ma nic lepszego niż świeżo upieczone i jeszcze ciepłe domowe bułeczki z dżemem, a te od Tomka Strzelczyka to prawdziwa poezja. Wychodzą idealnie puszyste i wyrośnięte, a przy tym nie wysychają zbyt mocno w piekarniku i po ugryzieniu zachwycają wilgotną strukturą. Wszystko to dzięki 1 dodatkowemu składnikowi.

Jak zrobić bułeczki z dżemem? 1 składnik ekstra podkręci ciasto

Klasyczne bułeczki drożdżowe smakują pysznie i wyglądają bosko, ale Tomasz Strzelczyk wzbogaca podstawowy przepis 1 dodatkiem z lodówki. Ulubiony kucharz internautów robi ciasto drożdżowe z twarogiem, które wychodzi bardziej wilgotne, a wciąż idealnie puszyste. Wystarczy wkruszyć do pozostałych składników 1 kostkę białego sera i wszystko porządnie połączyć, a przygotowana w ten sposób masa pięknie wyrośnie oraz idealnie wypiecze się w piekarniku. Trzeba jednak pilnować proporcji, bo inaczej wszystko na nic.

Oczywiście jako nadzienie możecie wybrać każdy ulubiony dżem czy konfiturę, a jedyne, o czym musicie pamiętać to to, aby szczelnie zlepić bułeczki. Zobaczcie dokładne ilości każdego ze składników i koniecznie spróbujcie zamienić klasyczne ciasto drożdżowe na to z dodatkiem twarogu. Gwarantujemy, że przygotowane w ten sposób bułki z dżemem wyjdą jeszcze pyszniejsze.

Bułeczki z dżemem - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 80 g cukru,
  • 200 g twarogu,
  • 100 ml oleju,
  • 520 g mąki pszennej,
  • 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek,
  • ulubiony dżem i cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

200 mleka podgrzewamy w rondelku, ale nie zagotowujemy. Następnie mieszamy je z pokruszonymi drożdżami oraz łyżeczką cukru i odstawiamy powstały zaczyn na kilka minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie w większej misce mieszamy twaróg, jajko, olej, sól oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę. Do takiego bazy wlewamy drożdże i stopniowo wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wyrabiamy w dłoniach, a następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. 

Wyrośnięte ciasto twarogowo-drożdżowe dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kształtne kuleczki. Następnie spłaszczamy je w dłoniach, nadziewamy dżemem i dokładnie sklejamy lub zwijamy jak naleśniki, pilnując, aby były szczelne.

Tak przygotowane bułeczki z dżemem układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki drożdżowe rozmąconym jajkiem i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA