Nie ma nic lepszego niż świeżo upieczone i jeszcze ciepłe domowe bułeczki z dżemem, a te od Tomka Strzelczyka to prawdziwa poezja. Wychodzą idealnie puszyste i wyrośnięte, a przy tym nie wysychają zbyt mocno w piekarniku i po ugryzieniu zachwycają wilgotną strukturą. Wszystko to dzięki 1 dodatkowemu składnikowi.
Jak zrobić bułeczki z dżemem? 1 składnik ekstra podkręci ciasto
Klasyczne bułeczki drożdżowe smakują pysznie i wyglądają bosko, ale Tomasz Strzelczyk wzbogaca podstawowy przepis 1 dodatkiem z lodówki. Ulubiony kucharz internautów robi ciasto drożdżowe z twarogiem, które wychodzi bardziej wilgotne, a wciąż idealnie puszyste. Wystarczy wkruszyć do pozostałych składników 1 kostkę białego sera i wszystko porządnie połączyć, a przygotowana w ten sposób masa pięknie wyrośnie oraz idealnie wypiecze się w piekarniku. Trzeba jednak pilnować proporcji, bo inaczej wszystko na nic.
Oczywiście jako nadzienie możecie wybrać każdy ulubiony dżem czy konfiturę, a jedyne, o czym musicie pamiętać to to, aby szczelnie zlepić bułeczki. Zobaczcie dokładne ilości każdego ze składników i koniecznie spróbujcie zamienić klasyczne ciasto drożdżowe na to z dodatkiem twarogu. Gwarantujemy, że przygotowane w ten sposób bułki z dżemem wyjdą jeszcze pyszniejsze.
Bułeczki z dżemem - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 80 g cukru,
- 200 g twarogu,
- 100 ml oleju,
- 520 g mąki pszennej,
- 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek,
- ulubiony dżem i cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
200 mleka podgrzewamy w rondelku, ale nie zagotowujemy. Następnie mieszamy je z pokruszonymi drożdżami oraz łyżeczką cukru i odstawiamy powstały zaczyn na kilka minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie w większej misce mieszamy twaróg, jajko, olej, sól oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę. Do takiego bazy wlewamy drożdże i stopniowo wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wyrabiamy w dłoniach, a następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto twarogowo-drożdżowe dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kształtne kuleczki. Następnie spłaszczamy je w dłoniach, nadziewamy dżemem i dokładnie sklejamy lub zwijamy jak naleśniki, pilnując, aby były szczelne.
Tak przygotowane bułeczki z dżemem układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki drożdżowe rozmąconym jajkiem i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA