Kulebiak / fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmitter-Rogalska
4.52 (180)
Pyszny kulebiak zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Przyrządzamy go z farszem z kapusty i grzybów i pieczemy na złoty kolor. Tymczasem jednak kulebiak może być też jedzony na co dzień. I takie właśnie danie wam proponujemy. Przyrządzamy kulebiak z wyjątkowo smacznym farszem - kurczak w połączeniu z żółtym serem i suszonymi pomidorami jest pyszny! Taki kulebiak będzie wspaniałym daniem obiadowym lub kolacyjnym, sprawdzi się także na przyjęciu. Wygląda na tyle efektownie, że serwujemy go na stół w całości i kroimy przy gościach.
mąka pszenna 50 dag
zakwas 4 łyżki stołowe
olej 7 łyżek stołowych
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda 180 ml
pierś z kurczaka 2 szt.
przyprawa do kurczaka 2 łyżki stołowe
ketchup 6 łyżek stołowych
ser żółty 20 dag
jajka 1 szt.
słonecznik 1 łyżka stołowa
pestki dyni 1 łyżka stołowa
sezam 1 łyżka stołowa
siemię lniane 1 łyżka stołowa
harissa 2 szczypty
Porady
Do przygotowania tego kulebiaka możemy użyć dwóch różnych typów mąki - ciasto będzie smaczniejsze. Użyjmy ok. 17 dag mąki pszennej typ 1850, która używana jest do wypieku chleba graham oraz 33 dag mąki pszennej typ 550, czyli tzw. mąki luksusowej, świetnej także do ciast drożdżowych czy racuchów. Mąki mieszamy i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.
Do farszu w kulebiaku warto dodać ulubione przyprawy i zioła. Polecamy zwłaszcza suszone pomidory, czosnek czy bazylię. Z kolei dodając do dania przyprawę curry i nieco kuminu uzyskamy danie bardziej orientalne. Kulebiak kroimy w szerokie plastry i serwujemy z dodatkami, np. sałatką.
Kulebiak wygląda na skomplikowane danie, ale w rzeczywistości to łatwa do przygotowania potrawa. Do przygotowania farszu możemy użyć resztek z lodówki, gotowe ciasto francuskie znajdziemy z kolei w niemal każdym sklepie. Kulebiak jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, ale jego nazwa ma podobno pochodzić z języka niemieckiego i oznaczać ciasto nadziane farszem z kapusty. W wersji tradycyjnej kulebiak jest wykonywany z ciasta drożdżowego z farszem z kaszy gryczanej i kapusty. Do nadzienia dodaje się także jajka na twardo i ryby. Z kolei w wersji polskiej kulebiak zwykle podawany jest głównie z farszem z kapusty i grzybów lub samej kapusty. Na Lubelszczyźnie spotkacie również kulebiaki oo brzegi wypakowane warzywami i mięsem.