Przepisy z makaronem

14 kolekcji przepisów

2668 przepisów

Makaron to jeden z tych składników, które każdy ma w kuchni. Dobrze jest mieć w zanadrzu przynajmniej jedną paczkę - posłuży do szybkiego dania z sosem, wzbogaci zupę lub zapiekankę. Makaron przez długi czas kojarzył nam się z kuchnią włoską, ale nie jest do końca pewne czy pochodzi z Włoch czy może z Chin. W związku z rosnącą popularnością dań azjatyckich, zaczęliśmy poznawać inne jego odmiany, takie jak makaron ryżowy czy soba. Makaron w wersji tradycyjnej, włoskiej, to makaron z pszenicy durum. Do jego zrobienia potrzeba jedynie mąki i wody. Dlatego też z łatwością przygotujemy go w domu. Taki domowy makaron świetnie smakuje z rosołem czy prostym sosem pomidorowym. W sklepach znajdziemy już jednak tak dobre makarony, że nie musimy sami przygotowywać ich w domu. Oprócz różnych kształtów, dostępne są także makarony pełnoziarniste czy bezglutenowe.

Przepisy z makaronem

Makaron - różne rodzaje do różnych dań

Rodzajów makaronu jest co najmniej kilkanaście. Wystarczy zerknąć na sklepowe półki - uginają się pod ciężarem pękatych paczek. Do gęstych sosów najlepszy będzie makaron z rowkami, np. penne lub w ciekawym kształcie, np. fusilli - dzięki nierównościom sos lepiej przylega do makaronu. Cienki makaron pasuje z kolei do nieco rzadszych sosów i zup - w końcu rosół czy pomidorowa świetnie komponują się z makaronem nitki. Popularne do zup są również łazanki. Makaron możemy wykorzystać też do sałatek, postawmy wtedy po prostu na ulubiony rodzaj, np. kokardki. Możemy też przygotować zapiekanki makaronowe - są pyszne! Do dań azjatyckich, takich jak sajgonki czy zupa pho, sprawdzi się makaron ryżowy. Eksperymentujmy także z makaronem soba lub ramen - potrafią znacznie podnieść walory smakowe dania!

Makaron - jakie danie można zrobić z makaronu?

Makaron to składnik, który może mieć różnorodne oblicza. Może być podawany na słodko, gdy w czerwcu jest sezon na truskawki. A w piątek może być podawany jako element bezmięsnego obiadu. Przywykliśmy jeść makaron z serem białym i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Makaron to także świetny dodatek do zapiekanek. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać makaronu typu lazania. Prostokątne płaty makaronowego ciasta przekłada się sosem pomidorowym, mozzarellą, bazylią i na wierzchu posypujemy parmezanem. Następnie zapieka się całość aż do zbrązowienia wierzchu lazani.

Aby, przygotować lazanię należy na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane 2 ząbki czosnku i papryczkę chilli. Potem zdjąć z patelni i odłożyć. W to miejsce na patelni należy włożyć mięso i smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Następnie należy dodać sos pomidorowy i przyprawy. Następnie dodać pozostałe 2 rozgniecione ząbki czosnku i dusić na wolnym ogniu 25–30 min. W tym czasie makaron i mrożone warzywa trzeba przygotować według przepisów na opakowaniach. Potem należy naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Na dnie trzeba położyć warstwę makaronu, następnie warstwę warzyw, polać sosem mięsno -pomidorowym i posypać 2 łyżkami sera np.: parmezanu. Czynności należy powtarzać aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwą powinien być ser. Gotową lazanię należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i zapiekać 20–25 min. Makaron lazania może być również przełożony sosem beszamelowym i podsmażonymi grzybami.

Zaskakującym wykorzystaniem makaronu może być użycie ściśle ułożonych gniazdek jako spodu do pizzy. Będzie to pewnego rodzaju wariacja na temat tradycyjnego placka drożdżowego. Zdecydowanym plusem jest fakt, że taki spód nie musi długo wyrastać.

Makaron - jak zrobić danie chińskie z makaronem?

Dania azjatyckie najczęściej przygotowywane są z chińskiego makaronu ryżowego lub z japońskiego makaronu sobą. Makaron ryżowy wchodzi w skład dania stir fry z wędzonym tofu, szpinakiem i portobello. Kostkę tofu należy osuszyć i pokroić. Następnie makaron ryżowy namaczamy według wskazówek na opakowaniu. Na suchą rozgrzaną patelnię należy wsypać sezam i zarumienić. Następnie trzeba dodać olej kokosowy, piórka cebuli, cztery ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, pokrojone kostki tofu i kawałki grzybów portobello. Całość należy wymieszać. Danie powinno być podlane odrobiną wody, aby się lekko poddusiło i nie było zbyt tłuste. Na koniec należy dodać odcedzony makaron ryżowy, sos sojowy oraz szpinak. Stir fry z wędzonym tofu, szpinakiem i portobello należy ostatni raz wymieszać i przed podaniem posypać kolendrą.

Makaron ryżowy można zamienić na makaron soba. Ten rodzaj makaronu produkowany jest z mąki gryczanej. Gryczany makaron ma smak przypominający orzechy. Soba doskonale łączy się z ostrymi i kwaśnymi składnikami. Stąd często można zobaczyć go w przepisach zawierających papryczkę chilli, imbir, czosnek, sezam i cytrusy. Makaron soba to częsty dodatek do sałatek, do zup i do sosów. Makaron soba może mieć różne rodzaje smaków np.: matcha – soba do ciasta ma dodaną sproszkowaną zieloną herbatę. W takim przypadku soba nabiera zielonej barwy i delikatnie herbacianego smaku. Ciekawostką dla wielu osób może być również wakame – soba, czyli makaron z wysuszonymi wodorastami.

Artykuły powiązane

dania-gotowe-min
28.05.2020

Prawdy i mity na temat dań gotowych - czy warto jeść "gotowce"?

Dania gotowe ze słoika czy torebki niejednokrotnie potrafią uratować nam obiad lub zapewnić pożywny lunch. Zwykle jednak zastanawiamy się, czy aby na pewno są dobrym wyborem? Czy są zdrowe? I jak często możemy je jeść? Postanowiliśmy rozwiać wasze wątpliwości – w cyklu Smak sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem, jeśli chodzi o dania gotowe.

kuchnia włoska
11.05.2020

Makaron, pizza i kawa – Krakowski Makaroniarz zdradza patenty na ulubione włoskie dania

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, na kuchni włoskiej zna się jak mało kto. Od lat podróżuje do Włoch, kuchnię włoską promuje też w Polsce. Porozmawialiśmy z nim o tym, jaki jest jego włoski comfort food, w czym tkwi sekret perfekcyjnej włoskiej kawy i czy do carbonary powinno się dodawać śmietanę. Sprawdźcie jego triki na włoskie dania!

Makaron soba - makaron gryczany
06.05.2020

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

Dzieci w kuchni - zorganizuj im zabawę!
05.05.2020

Kuchenny plac zabaw - pomysły na wspólne gotowanie z dziećmi

Wolny dzień, spędzony w domu to dla rodzica konieczność zorganizowania czasu swoim pociechom. Kiedy jesteśmy zmuszeni zrezygnować ze spacerów i zabaw na świeżym powietrzu, możemy zorganizować plac zabaw we własnej kuchni. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym i bawiąc się rozwijać umiejętności dziecka? Podczas wspólnego gotowania!

sos-do-spaghetti-ze-swiezych-pomidorow
30.04.2020

Sos do spaghetti - ze świeżych pomidorów

Smakuje jak żaden inny - żadne pomidory z puszki nie zastąpią tych sezonowych, pachnących latem. Wykorzystaj ich najlepszy czas - zrób z nich doskonały sos do makaronu.

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!

akcesoria do makaronu
20.04.2020

Akcesoria do makaronu – sprawdzamy, które ci się przydadzą!

Makaron to jeden z tych składników, które zawsze mamy w kuchni w większej ilości. Przechowujemy go w wysokich pojemnikach lub robimy sami – w końcu to wcale nie takie trudne jak się wydaje! Do przygotowania perfekcyjnego talerza pełnego klusek potrzebujemy jednak kilku przydatnych akcesoriów. W cyklu Dobre rzeczy przeglądamy akcesoria do makaronu!

Co kupić na zapas?
16.03.2020

Co kupić na zapas? Laura Osęka i porady na przemyślane zakupy spożywcze

Zapasy kilogramów makaronu i litrów oleju to dobry pomysł? Jak prawidłowo robić przemyślane zakupy spożywcze? Co mrozić i jak, których świeżych produktów unikać? Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała nam, w jakich ilościach i co warto mieć w kuchni, nie ulegając panice i nie okopując się w nadmiarze jedzenia, które może się zmarnować.

jak ugotować makaron
14.03.2020

Jak ugotować makaron? To banalnie proste!

Gotowanie makaronu jest jedną z podstawowych kulinarnych umiejętności. Warto opanować ją już na początku swojej przygody z gotowaniem. Dzięki temu będziemy w stanie przygotować szybki i tani posiłek. Nasze wskazówki podpowiedzą wam, jak ugotować makaron, by wyszedł absolutnie idealny i pyszny!

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.