wero.ugc

Rosół z gęsi

Ocena:

5 (2)

  • 2 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Rosół z gęsi na świeżym mięsie i warzywach korzeniowych to rarytas w polskim domu i kawał tradycji. Niestety przyrządzamy go rzadziej, chociaż jest niezwykle aromatyczny i świetnie rozgrzewa. Dużo zyskuje za sprawą gęsiego tłuszczu, który słynie ze swoich walorów smakowych i właściwości odżywczych. Wywar można podawać z makaronem jajecznym, ryżem lub lanymi kluskami. Podpowiadamy, jak zrobić rosół z gęsi, który doskonale rozpocznie świąteczny posiłek. 

Składniki:

  • gęś  1 szt.

  • marchewka  200 g

  • pietruszka  80 g

  • por  50 g

  • seler  50 g

  • cebula  100 g

  • czosnek  2 ząbki

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • pieprz  4 szt.

  • sól  10 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • makaron  150 g

Rosół z gęsi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gęś: porcję rosołową (korpus, skrzydełka, szyję i udko) oczyszczamy i wkładamy do dużego garnka. Mięso można też włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut. Dzięki temu się zarumieni, a rosół z gęsi zyska ciemniejszy, bursztynowy kolor.   

    rosół z gęsi - przygotowanei gęsi
  • Krok 2:

    Warzywa: obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę dzielimy na pół i opalamy nad kuchenką gazową. Możemy też podsmażyć ją na suchej patelni lub podpiec w piekarniku. Wkładamy wszystkie składniki do garnka z mięsem. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Część, razem z łodygami, dorzucamy do włoszczyzny, a resztę odkładamy do dekoracji.   

    rosół z gęsi - włoszczyzna
  • Krok 3:

    Gotowanie: zalewamy składniki na rosół z gęsiny zimną wodą, tak żeby je całkowicie przykryła (około 3 l). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól (warto też wykorzystać świeży lub suszony lubczyk). Powoli doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zmniejszamy moc palnika, żeby rosół tylko lekko bulgotał. Gotujemy przez 2 godziny. Na bieżąco zbieramy szumowiny, które tworzą się na jego powierzchni, za pomocą łyżki cedzakowej. 

    rosół z gęsi - gotowanie
  • Krok 4:

    Przecedzanie: przelewamy rosół przez sito, żeby oddzielić wywar od mięsa, warzyw i przypraw. Można go odstawić do wystudzenia i schłodzić, a następnie zebrać część tłuszczu, który zgromadził się na wierzchu. Otrzymamy wtedy chudszy wywar, ale za to stracimy część smaku.

    rosół z gęsi - przecedzanie
  • Krok 5:

    Przygotowanie dodatków: marchewkę z rosołu kroimy w plasterki. Mięso oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Makaron krajankę gotujemy w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu. Zamieszajmy go od razu po wrzuceniu do wrzącej wody, żeby nie opadł na dno i się nie skleił. Natkę pietruszki siekamy.    

    rosół z gęsi - przygotowanie dodatków
  • Krok 6:

    Podanie: wrzucamy mięso i marchewkę z powrotem do wywaru. Nakładamy porcje makaronu do głębokich talerzy. Wlewamy rosół. Dekorujemy natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Danie można też podać z ryżem lub lanymi kluskami. 

    rosół z gęsi - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne