Łazanki z mięsem mielonym

Ocena:

4.36 (190)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Łazanki z mięsem mielonym to danie, które jest szybkie w wykonaniu, smaczne i syci na długo. Kiedy mamy pod ręką zmieloną wieprzowinę, kiszoną kapustę i gotowe kluski, to kwestia kilku chwil, by na naszym talerzu wylądowała pyszna i treściwa potrawa. A kiedy zechcemy ją podać w wersji świątecznej, wkładkę mięsną zastąpmy grzybami. Łazanki z kapustą i mięsem mielonym, które pokocha cała rodzina. 

Składniki:

  • makaron  300 g

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • kapusta kiszona  500 g

  • cebula  130 g

  • olej  10 ml

  • sól  4 g

  • pieprz  1 szczypta

  • majeranek  1 szczypta

Łazanki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta kiszona: wrzucamy ją do średniej wielkości garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Potem wyrzucamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru wody. Możemy też odcisnąć ją ręcznie.

  • Krok 2:

    Mięso: mielone (możemy je zmielić również w domu) wrzucamy na patelnię razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy 4 g soli, trochę pieprzu i garść majeranku. Smażymy około 20 minut, w razie potrzeby podlewając pod koniec wodą.

  • Krok 3:

    Łazanki: gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

  • Krok 4:

    W rondlu: mieszamy ze sobą podsmażone mięso, kapustę oraz odcedzone kluski. Łazanki z mięsem mielonym podajemy na ciepło. Jeśli chcemy wypróbować inny wariant tej potrawy, możemy wykonać łazanki z młodą kapustą i mięsem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne