Agnieszka Pietroń

Zupa z jarmużu

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Zupa z jarmużu to pożywna, kremowa potrawa wyróżniająca się intensywnym, zielonym kolorem. Ponadto odznacza się ona wspaniałym aromatem, który z pewnością skusi wszystkich domowników. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Podajemy je zazwyczaj w towarzystwie pieczywa lub grzanek. Jeśli chcemy wzbogacić smak zupy z jarmużu, możemy dodatkowo posypać ją startym żółtym serem.

Składniki:

  • jarmuż  300 g

  • natka pietruszki  40 g

  • ziemniaki  400 g

  • bulion warzywny  750 ml

  • olej  30 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • śmietana 18%  100 ml

  • cebula  1 szt.

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

  • zioła prowansalskie  3 g

Zupa z jarmużu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę oraz czosnek obieramy. Pietruszkę myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa siekamy. Z ziemniaków usuwamy skórkę i kroimy je w kostkę. 

  • Krok 2:

    Jarmuż: myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy z niego łodyżki. Następnie siekamy warzywo na mniejsze kawałki.

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni. Następnie wrzucamy cebulę oraz czosnek. Całość lekko podsmażamy.

  • Krok 4:

    Bulion: przekładamy go do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy ziemniaki oraz przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy czosnek, pietruszkę, cebulę oraz jarmuż. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Następnie całość blendujemy do uzyskania zupy o konsystencji kremu. Na końcu wlewamy śmietankę i mieszamy.

  • Krok 5:

    Podanie: zupę z jarmużu przekładamy do miseczek i posypujemy grzankami.

Porady

  • Zupę z jarmużu zazwyczaj podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek. Niektórzy posypują ją groszkiem ptysiowym, a nawet startym serem żółtym. Świetnie sprawdzą się tutaj również nasiona słonecznika i pestki dyni. Polecamy wcześniej uprażyć je na suchej patelni.
  • Danie przygotowujemy z dodatkiem bulionu warzywnego. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć także mięsnego. W ostateczności zupę można wykonać na bazie wody. W takiej sytuacji warto wzbogacić ją o dodatkowe warzywa bądź przyprawy np. majeranek.
  • Śmietankę 18% z powodzeniem zastąpimy produktem o 12% lub 30% zawartości tłuszczu. W wersji wegańskiej potrawy, możemy użyć mleczka kokosowego. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy pominąć ten składnik.
  • Zupę z jarmużu możemy wykonać również z dodatkiem groszku. Wrzucamy go ok. 15 minut przed zakończeniem gotowania. Dodatek ten nie tylko podniesie wartość odżywczą potrawy, ale również wzbogaci jej smak. Ponadto danie będzie odznaczać się wyjątkowo głębokim, zielonym kolorem.
  • Pod koniec gotowania potrawy nie musimy blendować warzyw. W takim wydaniu danie będzie równie smaczne. To świetna propozycja dla wszystkich osób, które nie przepadają za kremowymi zupami.
  • Oprócz ziół prowansalskich, możemy użyć również innych przypraw takich jak gałka muszkatołowa, kminek oraz ziele angielskie. Dodatki te sprawią, że potrawa będzie wyróżniać się wspaniałym aromatem.
  • Grzanki w prosty sposób zrobimy z chleba tostowego. Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie polewamy je oliwą bądź rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo posypać je przyprawami. Całość pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne