Zupa warzywna z makaronem

Nie żadna skoplikowana ale pyszna, wiosenna zupa warzywna z makaronem.

Dodany przez: bocado

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 op. Mieszanki warzyw mrożonych (marchew, kalafior, seler, por, pietruszka, fasolka, groszek)
  • Ok. 2 szklanek suchego makaronu typu drobne kolanka
  • Ok. 2 litrów bulionu drobiowego (u nas rosół na kogucie)
  • Lubczyk suszony (sporo, ok. 1 łyżeczki)
  • Świeży lub mrożony koperek (ok. 2 łyżek)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Powoli podgrzewamy rosół, wsypujemy makaron i warzywa. Gotujemy do czasu, aż makaron uzyska poziom wyżej niż al dente, jednym słowem będzie lekko rozgotowany, ale nie rozpadający się. Dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Do kubka odlewamy ok. 1 chochli zupy (czystej bez dodatków), dodajemy śmietanę, rozrabiamy w kubku i wlewamy do gotującej się zupy. Dzięki temu śmietanę lekko podgrzejemy nim wlejemy do wrzątku i się nam nie zważy. Podajemy!
warzywa obiad kolacja zupa zupa warzywna wiosenna zupa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze