Zupa warzywna z kapustą i papryką

Mimo, że nie ma w niej mięsa, zupa warzywna z kapustą i papryką syci i rozgrzewa równie dobrze co inne jesienne propozycje.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • główka kapusty (ok. 1 kg)
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 5 pomidorów (bez skóry)
  • pęczek cebulki dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy.
  2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
  3. Czosnek obieramy, siekamy, seler obieramy z włókien i kroimy na kawałki.
  4. Pomidory kroimy na ćwiartki.
  5. Dymkę kroimy razem ze szczypiorem.
  6. Po 1/2 pęczka koperku i natki siekamy.
  7. Do dużego garnka (ok. 5 l) wkładamy wszystkie warzywa i przyprawy, zalewamy wrzątkiem, ew. doprawiamy sola, doprowadzamy do wrzenia.
  8. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do chwili, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20–30 min.
  9. Zupę podajemy posypana reszta posiekanego koperku i natki pietruszki.
kapusta Papryka zupa warzywna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze