Maria Panzer / EINFACH KOCHEN
5 (1)
Wielkanocny wieniec drożdżowy to piękne, plecione ciasto ozdobione kolorowymi pisankami z czekolady. Na pewno przyciągnie wzrok gości podczas świątecznej uczty i zbierze mnóstwo pochwał. Najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy roztacza po domu zapach świeżego, drożdżowego ciasta. Puszyste kromeczki warto posmarować masłem lub powidłami. Sprawdźcie, jak zrobić wieniec wielkanocny. Z naszymi instrukcjami nie może się nie udać.
mąka pszenna 500 g
cukier 80 g
skórka z cytryny 3 g
mleko 265 ml
sól 2 g
masło 75 g
drożdże 25 g
mleko 250 ml
jajka 8 szt.
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy drewnianą łyżką. W środku robimy zagłębienie. Podgrzewamy 250 ml mleka w rondelku.
Rozpuszczamy świeże drożdże w mleku. Wlewamy powstały płyn do wgłębienia w mące i mieszamy widelcem, żeby uzyskać zaczyn. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 15 minut.
Łączymy zaczyn z 2 jajkami, miękkim (lub rozpuszczonym i przestudzonym) masłem i szczyptą soli. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie zagniatamy przez 5 minut, aż powstanie zwarte, elastyczne ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Ponownie zagniatamy ciasto drożdżowe na oprószonym mąką blacie i dzielimy je na 3 równe części. Formujemy je w długie wałeczki. Zaplatamy w warkocz, podobnie jak na chałkę. Łączymy końce, żeby utworzyć wieniec.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Umieszczamy drożdżowy wieniec wielkanocny na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy 5 małych, surowych jajek (koniecznie umytych). Lekko je dociskamy, żeby zrobiły zagłębienie. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy je na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Roztrzepujemy jajko z łyżką mleka i smarujemy nim wieniec. Wierzch możemy posypać cukrem perlistym. W środku warto ustawić wąską, żaroodporną szklankę, żeby gotowe ciasto miało odpowiedni kształt. Pieczemy wielkanocny wieniec drożdżowy przez 35–40 minut. Kiedy przestygnie, zastępujemy jajka kolorowymi, czekoladowymi pralinkami w kształcie pisanek.
Źródło: serwis partnerski Einfachkochen.de, https://www.einfachkochen.de/rezepte/osterkranz-nach-omas-geheimrezept