Langosze - węgierskie placki

Wspomnienie z Zuberca - przepyszny drożdżowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier.

Dodany przez: bernika

Langosze - węgierskie placki

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.88 z 16 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400ml ciepłego mleka
  • 400g mąki
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • masło
  • czosnek
  • natka
  • tarty żółty ser

Przygotowanie

  1. Langosze w wykonaniu mojego męża. Po wielu próbach mniej lub bardziej udanych udało się trafić na przepis, który jest idealny i dzięki któremu langosze smakują tak jak te w Zubercu. Żródło: Węgry od kuchni http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/langos.html
  2. Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
  3. W między czasie robimy masełko: z połączenia 1/2 kostki masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i dodatku natki. Można masło skomponować wg własnego uznania.
  4. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Wskazówki

Langosze podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem, ale dla mnie jest to zbyteczne.

Komentarz redakcji

Langosz jest chrupiący i złocisty, podaje się go sosem czosnkowym, żółtym serem, posiekanym czosnkiem lub innymi dodatkami. Popularne w Polsce placki po węgiersku (placki ziemniaczane z sosem lub gulaszem) nie są znane na Węgrzech i w niczym nie przypominają langosza, który ma pulchną strukturę drożdżowego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu (bardziej przypomina racuchy niż placki ziemniaczane).
kolacja placek drożdże masło czosnkowe słowacja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze