Www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Tosty w marynacie piwnej to przepis na ekspresowy i pyszny lunch. Chrupiące, ciepłe pieczywo w piwnym dressingu z cytryną i żółtym serem sprawdzi się również jako szybka przekąska w ciągu dnia. Doskonale smakuje ze świeżą sałatą, skropioną odrobiną soku z limonki. Warto wykorzystać lekko czerstwy chleb, dzięki któremu nasze tosty będą jeszcze bardziej chrupkie. Wypróbujcie przepis na tosty w marynacie piwnej, którym trudno się oprzeć.
piwo 120 ml
sos worcestershire 3 ml
mąka pszenna 25 g
masło 25 g
gorczyca 3 g
cheddar 100 g
cytryna kiszona 50 g
sól 0.25 g
pieprz 0.5 g
sałata 120 g
limonka 1 szt.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kiszone cytryny kroimy w kostkę.
Do rondelka wrzucamy masło i roztapiamy je na średniej mocy palnika. Gdy zacznie się gotować, dodajemy mąkę i mieloną gorczycę (jeśli mamy w ziarnach, należy wcześniej zmiażdżyć ją w moździerzu). Mieszamy przez 2-3 minuty, aż powstanie ciemna pasta. Następnie zmniejszamy moc palnika, dolewamy sos worcestershire i odrobinę piwa. Alkohol dolewamy małymi porcjami, przez cały czas mieszając marynatę, by nie dopuścić do zagotowania się płynu.
Gdy całe piwo wymieszamy już z marynatą, zdejmujemy rondelek z ognia, wrzucamy starty ser, pokrojoną cytrynę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż ser się stopi (jeżeli będzie to konieczne, możemy delikatnie podgrzać marynatę do całkowitego rozpuszczenia sera).
Piekarnik w funkcji grilla rozgrzewamy do maksymalnej temperatury (jednak nie mniejszej, niż 220 stopni Celsjusza). Kroimy chleb na kromki (najlepszy będzie na zakwasie, np. orkiszowy), układamy go na blasze do pieczenia i opiekamy przez 1-2 minuty. Następnie pieczywo smarujemy marynatą z obu stron i opiekamy przez kolejne 3-4 minuty, aż tosty będą rumiane i chrupiące.
Tosty w marynacie piwnej odstawiamy na dwie minuty do ostygnięcia. Podajemy z sałatą skropioną sokiem z cytryny.
Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/lime-pickle-rarebit