pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Krem czekoladowy:
250 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
250 g miękkiego masła
3/4 - 1 szklanki cukru pudru
Dodatki:
300 g świeżych wiśni, wypestkowanych i przekrojonych (mrożone, wcześniej rozmrażamy i odsączamy).
Tort marcello - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszany razem z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego pieczemy 3 krążki (tortownica o śr. 26 cm). Każdy piec przez około 10 minut w temperaturze 190ºC ( do suchego patyczka). Ostudzić.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na biała, puszystą masę. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie podgrzewamy mleko i dodajemy czekoladę, rozpuszczamy cały czas mieszając, aby nic nie przywarło do garnka. Postarajmy się jak najkrócej gotować.
Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Ostudzone krążki biszkoptu przekładamy kremem czekoladowym i wiśniami. Wkładamy do lodówki na co najmniej parę godzin. Dekorujemy polewą czekoladową.