TORT AMBASADOR

Dużo pracy ale warto.

Dodany przez: monika1807

TORT AMBASADOR

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 margaryny Kasia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 7 żółtek
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki kakao
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dag. orzechów
  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu: jaja ubić z cukrem na parze, mąkę, kisiel, proszek wymieszać widelcem z masą jajeczną.Upiec ciasto w tortownicy ok 40 min.
  2. Wykonanie reszty tortu: 2 1/2szkl. mleka zagotować z cukrem, żółtka rozmącić w reszcie zimnego mleka, rozmieszać bydyń i wlać wszystko do mleka, cały czas mieszjąc ugotować bydyń, zdjąć z ognia i ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać zimną masę, ciągle mieszjąc.masę podzielić na pół.Do jednej dodać kakao, rodzynki i pół czekolady drobno posiekanej.Do drygiej dodać sparzone orzechy i pokrojoną brzoskwinię.Biszkopt przekroić na pół nasączyć sokiem z brzoskwini.Posmarować najpierw ciemny krem potem placek potem jasny krem.Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto.Schłodzić.Tort można przybrać różnymi owocami z puszki i zalać jasną galaretką.
czekolada deser budyń brzoskwinie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze