tempura kurczak na patyku

przepis na każdą okazję

Dodany przez: renia2410

tempura kurczak na patyku

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - 1 duża pierś z kurczaka
  • -olej do głębokiego smażenia
  • -sól i pieprz do smaku
  • -12 łyżek stołowych mąki pszennej
  • -4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • -2 jajka
  • -3/4szkł wody zimnej przegotowanej
  • -pół torebki przyprawy kamis curry

Przygotowanie

  1. Oczyszczamy pierś, każdąz połówek kroimy wzdłuż w paski szerokości ok 2-3cm
  2. każdy z pasków nabijamy na patyczek od szaszłyków, solimy i pieprzymy do smaku
  3. pozostawiamy na ok 1godz , możemy przykryć folią aluminiową aby mięso nie przyschło
  4. przygotowywujemy ciasto:
  5. bardzo ważna jest zasada przygotowania ciasta: na każde 3 łyżki mąki pszennej
  6. dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy
  7. do smaku, dodajemy wodę i mieszamy mikserem ok 10-15 minut aby wszystkie składniki
  8. dobrze się ze sobą połaczyły-ciasto powinno miec konsystencję lekko gęstą-jeżeli bedzie za
  9. gęste można dolac wody, a jeżeli za rzadkie dosypać łyżkę mąki pszennej, na koniec
  10. dosypujemy przyprawę curry-dla bardziej intensywnego smaku można wsypać całą torebkę!!
  11. tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok pół godziny do lodówki, pamiętając o
  12. zamieszaniu przed zanurzeniem kurczaków
  13. do wysokiego garnka wlewamy( ok 3/4 wysokości garnka) olej i rozgrzewamy go
  14. do ok 190-200 stopni
  15. kurczaki wyjmujemy z lodówki, maczamy w cieście tak aby cały był oblepiony ciastem i
  16. zanurzamy w rozgrzanym oleju,smażymy ok 15 min- jeżeli podczas smażenia pojawiają się
  17. bardzo postrzępione fragmenty ciasta i kurczak ma bardzo fantazyjny kształt to znaczy że
  18. ciasto ma bardzo dobrą konsystencję.
kurczak mięso obiad kolacja curry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze