Ailsa Burt

Kurczak w panierce z musztardą i parmezanem

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak w panierce z musztardą i parmezanem jest chrupiący, soczysty i aromatyczny. Proponujemy udka, ale sprawdzą się tutaj również filety i polędwiczki. Przygotowanie jest proste i szybkie, jeśli dorzucimy do tego ziemniaki, to właściwie całe danie robi się samo w piekarniku. Jego zaletą jest też to, że można go podawać na co dzień i od święta, a przy tym sprawdzi się też na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Kurczak w panierce może być przechowywany przez kilka dni w lodówce, dlatego można go upiec również z wyprzedzeniem.

Składniki:

  • udka z kurczaka  1 kg

  • oliwa z oliwek  7 ml

  • cytryna  1 szt.

  • parmezan  30 g

  • jogurt naturalny  200 g

  • musztarda dijon  30 g

  • bułka tarta  100 g

  • fasolka szparagowa  320 g

  • ziemniaki  500 g

  • zioła prowansalskie  6 g

Kurczak w panierce z musztardą i parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, z termoobiegiem wystarczy 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Cytrynę szorujemy, sparzamy - ścieramy z niej skórkę, a potem wyciskamy sok. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy je ze skórką na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.

  • Krok 2:

    Marynata: w miseczce łączymy musztardę dijon i jogurt.  Do drugiej dodajemy parmezan, bułkę tartą (w miarę możliwość dość miękką), mieszankę ziół prowansalskich i skórkę z cytryny, można doprawić do smaku solą i pieprzem - całość mieszamy do połączenia składników.

  • Krok 3:

    Kurczak w panierce: mięso zanurzamy w mieszance jogurtowej, następnie w drugiej miseczce z bułką tartą i parmezanem. Udka układamy na blaszce, dokładamy ziemniaki, które dodatkowo skrapiamy 10 ml oleju. Pieczemy przez 40-45 minut, do miękkości mięsa.

  • Krok 4:

    Fasolka: pod koniec pieczenia  kurczaka w panierce, myjemy ją, odcinamy końcówki, osuszamy. Skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku, np. solą i pieprzem, odpowiedni będzie też czosnek granulowany lub świeży, ale dodajemy go pod koniec obróbki cieplnej, żeby się nie spalił. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż się zrumieni. Podajemy ją polaną sokiem z cytryny.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mustard-parmesan-crumbed-chicken

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne