Tarta z serem pleśniowym

Przygotowanie: 1 godzina 20 minut Porcja: 550 kcal Składniki na 4-6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Tarta z serem pleśniowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
550 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • sól
  • mąka do podsypania
  • Farsz:
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 25 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol)
  • 100 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Farsz: cebule obrać, posiekać, poddusić na oleju. Szpinak przebrać, opłukać, osuszyć, poddusić chwile razem z cebulą. Ciastem wylepić formę na tartę, uformować brzeg, ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 180°C.
  3. Ser pleśniowy pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażony szpinak ułożyć na cieście, zalać masą śmietanowo-serową. Posypać siekanymi orzechami włoskimi. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
przekąska kolacja wegetariańska tarta orzechy włoskie szpinak rokpol tarta z serem pleśniowym
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze