Szpinak do obiadu

Świeży szpinak jest o niebo lepszy niż mrożony, ma lekko winny smak i jest superzdrowy.

Dodany przez: makowiec

Szpinak do obiadu

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - 2 kg świeżego szpinaku
  • - 3 jajka
  • - 200 ml mleka
  • - sól, gałka muszkatołowa
  • - łyżka masła

Przygotowanie

  1. Szpinak obrać do pozostawienia samych liści, odrzucając twarde łodyżki. Dokładnie opłukać. Wrzucić do garnka, zalać 250 ml wody i dusić. Po ok. 15 minutach, gdy woda już wyparuje, wlać mleko, wbija jaja i dodać masło. Energicznie zamieszać. Szpinak jeszcze chwilę gotować, aż wszystkie płyny połączą się ze szpinakiem a ich nadmiar  odparuje. Na koniec doprawić solą i pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.
obiad czosnek szpinak gałka muszkatołowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze