Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Dodany przez: ewa zychewicz

Sos pieczarkowy

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 500 g pieczarek,
  • 4 łyżki masła,
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i mocno podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu. Wlać około 1 litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut.Solimy i pieprzymy do smaku. Sos zagęszczamy śmietaną rozmieszaną ze szczyptą soli. Jeżeli sos jest zbyt żadki możemy zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą.
grzyby obiad kolacja sos pieczarki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze