Getty Images
5 (2)
Sorbet mango to orzeźwiający, lekki deser, który powstaje na bazie egzotycznych owoców, miodu, niewielkiej ilości wody oraz soku z cytryny. Jest on wyjątkowo smaczny i odznacza się intensywnym, żółtym kolorem. Serwujemy go zazwyczaj w pucharkach lub wafelkach do lodów. Jeśli macie ochotę na ten wspaniały sorbet z mango, poniżej podajemy na niego sprawdzony przepis.
mango 1 kg
cytryna 1 szt.
woda 80 ml
miód 40 g
mięta 10 g
Mango: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obieramy je ze skórki, dzielimy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ owocu kroimy w kostkę.
Woda: wlewamy ją do rondelka. Lekko podgrzewamy. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący. Następnie zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy miód. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Cytryna: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na pół. Do przygotowania deseru będzie nam potrzebna tylko jedna połówka owocu, z której wyciskamy sok.
Sorbet mango: mango, sok z cytryny i wodę z miodem przenosimy do wysokiego naczynia. Całość blendujemy, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji. Następnie przekładamy ją do plastikowego pojemnika, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 5 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru). Masę mieszamy co 30 minut.
Podanie: sorbet serwujemy w pucharkach i układamy na nim świeże liście mięty.
Porady
- Sorbet mango możemy udekorować miętą, świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi, polewą czekoladową lub owocową. W takim wydaniu deser będzie wspaniale prezentować się na stole.
- Miód z powodzeniem zastąpimy zwykłym cukrem białym, erytrolem, ksylitolem, a nawet syropem z agawy. Pamiętajmy, że składniki te mogą różnić się od siebie smakiem i natężeniem słodkości. Warto w takiej sytuacji dokładnie ocenić ilość produktu, którego użyjemy do przygotowania deseru.
- Sorbet zazwyczaj serwujemy w pucharkach. Możemy podać go również w domowej roboty wafelkach do lodów. Z łatwością wykonamy je na bazie białek, śmietany, mąki pszennej, cukru oraz masła. Najlepiej wyjdą upieczone w waflownicy. Surowe ciasto możemy również rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Gotową masę mrozimy najczęściej w plastikowym pojemniku. Równie dobrze sprawdzi się tutaj szklane, podłużne naczynie lub specjalna forma silikonowa.
- Wybierajmy dojrzałe, soczyste mango. Owoce takie odznaczają się intensywnym, przyjemnym aromatem oraz czerwono-pomarańczową skórką, która lekko ugina się pod naciskiem palca.
- Sorbet możemy przygotować również w maszynie do lodów. Należy wtedy przełożyć do niej gotową masę i postępować zgodnie z instrukcją.
- Jeśli nie znajdziemy w sklepie świeżego mango, w ostateczności możemy zastąpić je gotową pulpą z puszki. Pamiętajmy, żeby przed zakupem produktu, sprawdzić jego skład. Nie powinien on zawierać cukru i konserwantów.
- Niektórzy wzbogacają sorbet o niewielką ilość rumu lub białego wina. Dodatek alkoholu fantastycznie podkręci smak i aromat deseru.