Agnieszka Pietroń

Solony karmel

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Solony karmel to rewelacyjny dodatek do szarlotki, lodów waniliowych lub brownie. Możemy nim polać naleśniki i przełożyć wafle. Powstaje na bazie cukru, śmietanki oraz masła, a niewielki dodatek soli nadaje mu niepowtarzalny, wyrazisty smak. Solony karmel może przygotować każdy – nawet osoba niemająca doświadczenia w cukiernictwie.

Składniki:

  • cukier  100 g

  • masło  50 g

  • śmietanka  100 ml

  • sól  4 g

Solony karmel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Karmelizacja: do małego rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.

  • Krok 2:

    Przygotowanie karmelu: do garnuszka z cukrem dodajemy masło i łączymy składniki ze sobą. Następnie wlewamy śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż do uzyskania masy karmelowej o jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy niewielką ilość soli.

  • Krok 3:

    Podanie: solony karmel możemy od razu użyć do polania ciast lub deserów lodowych.

Porady

  • Solony karmel fantastycznie sprawdzi się do polania serników, czekoladowych ciast, słodkich tart lub naleśników. Warto posypać je również orzeszkami bądź rozkruszonymi herbatnikami. Ciekawą propozycją jest z pewnością popcorn z karmelem. Pomijamy wtedy dodatek śmietanki kremówki.
  • Podczas podgrzewania cukru nie należy go mieszać. W przeciwnym wypadku czas karmelizacji się wydłuży i powstaną grudki. 
  • Solony karmel przechowujemy w szklanym naczyniu, w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.
  • Pod koniec gotowania karmelu możemy dodać jedną łyżkę masła orzechowego. Składnik ten nie tylko wzbogaci jego smak, ale również konsystencję. Dzięki temu będzie bardziej gęsty i wyjątkowo kremowy.
  • Przed rozpuszczeniem cukru w garnuszku, możemy połączyć go z niewielką ilością wody. Proces karmelizacji nieco się wydłuży, ale będziemy mieć nad nim większą kontrolę. Dzięki temu unikniemy przypalenia się cukru.
  • Do przygotowania solonego karmelu polecamy użyć garnuszka z grubym dnem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne