Ćwikła

Ocena:

3.99 (322)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Ćwikła, czyli starte buraki z chrzanem, to doskonałe połączenie słodkiego i ostrego smaku. Najlepsza wychodzi z buraków ćwikłowych (stąd też jej potoczna nazwa to ćwikła z chrzanem) i chrzanu startego w domu. Oba te składniki są wyjątkowo wartościowe i zdrowe, to prawdziwa bomba witaminowa. Ten wspaniały dodatek do mięs i wędlin,  może być również podawany w formie surówki do obiadu, w wersji ciepłej, podsmażanej lub na zimno. Ćwikła to także nieodzowny towarzysz świątecznych stołów, tradycyjnie pojawia się zarówno w Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc.

Składniki:

  • buraki  1.5 kg

  • chrzan  300 g

  • sok z cytryny  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • cukier  50 g

Ćwikła - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czerwone buraki (najlepiej ćwikłowe), dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Układamy je w garnku i zalewamy wodą. Buraki na ćwikłę gotujemy do miękkości, mniej więcej przez 60–90 minut, w zależności od ich wielkości. Warto przygotować je dzień wcześniej. Buraki ćwikłowe można też upiec, wtedy zachowają więcej zdrowych składników. Warto je jednak zawinąć w folię aluminiową, by nie wysuszyły się nadmiernie. Pieczemy je 60–90 minut w 200°C, w zależności od wielkości. Obieramy po wystudzeniu.

  • Krok 2:

    Korzenie chrzanu namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę (można też zamienić na dobrej jakości chrzan ze sklepu). Obieramy je i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Żeby utarty chrzan był łagodniejszy w smaku należy przełożyć go na sitko i przelać gorącą wodą.

  • Krok 3:

    Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy na połówki i wyciskamy: ręcznie lub mechanicznie. Możemy zamienić ją również na ok. 30 ml octu winnego.

  • Krok 4:

    Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o drobnych dziurkach (można też spotkać się z wersją startą na grubych oczkach lub wręcz posiekaną). Łączymy je z chrzanem (zostawiając troszkę, by można było później poprawić smak), dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, cukrem (można pominąć, bo buraki są już słodkie) oraz sokiem z cytryny. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przykrywamy naczynie. Odstawiamy na około 40–60 minut, żeby składniki się przegryzły. Po tym czasie próbujemy, czy osiągnęliśmy odpowiednią moc – w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę zostawionego startego chrzanu. Jeśli jest za mocny, dokładamy pozostałe buraki, mieszamy, degustujemy i rozkładamy w słoiczki.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne