Joanna Komorowska

Sernik z marakują

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Sernik z marakują to aksamitna warstwa serowa, chrupiący spód ciasteczkowy i orzeźwiająca polewa z egzotycznych owoców. Ten cudowny wypiek wprost eksploduje smakiem, jego nietuzinkowy wygląd przyciąga wzrok, a przy tym wcale nie wymaga dużo pracy. Takie eleganckie i nieoczywiste ciasto to dobra propozycja na wszelkiego rodzaju przyjęcia, w tym dla dzieci, a także na święta. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni Zapraszamy po niezawodny przepis na sernik z marakują. 

Składniki:

  • ciastka maślane  375 g

  • masło  90 g

  • twaróg  1000 g

  • mleko skondensowane  400 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • mąka ziemniaczana  12 g

  • mąka pszenna  10 g

  • marakuja  6 szt.

  • żelatyna  4 g

Sernik z marakują - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Krok 2:

    Piekarnik: nagrzewamy do 160°C.

  • Krok 3:

    Spód na sernik z marakują: masło roztapiamy, studzimy. Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania ciasteczkowej masy, która konsystencją przypomina piasek. Wysypujemy całość do formy i uklepujemy, tworząc spód i rant ciasta. Schładzamy w lodówce do czasu przygotowania sera.

  • Krok 4:

    Forma: dół i boki dwukrotnie owijamy folią spożywczą. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i należy zabezpieczyć formę przed dostaniem się wody do środka. Takie pieczenie zmniejsza ryzyko popękania powierzchni ciasta.

  • Krok 5:

    Ser: mielimy trzykrotnie i przekładamy do miski. Wbijamy jajka, wlewamy mleko skondensowane słodzone, ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąki: ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy, np. rózgą, tylko do połączenia się składników. 

  • Krok 6:

    Pieczenie sernika z marakują: tortownicę wkładamy do większej formy wypełnionej wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. Pieczemy na środkowej półce przez 60 minut. Gotowy sernik ma ściętą górną powierzchnię. Pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku. Następnie  wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (do czasu przygotowania sernika z marakują nie doliczyliśmy czasu chłodzenia wypieku).

  • Krok 7:

    Polewa: żelatynę zalewamy minimalną ilością wody, tylko tyle, żeby była przykryta, odstawiamy do napęcznienia. Owoce marakui przekrawamy, wyciągamy miąższ do garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Po przestudzeniu i lekkim schłodzeniu polewamy nią sernik.
     

Porady

  • Do sernika z marakują, zamiast twarogu do mielenia, możemy użyć sera z wiaderka, który jest gotowy do użycia. Ważne, aby ser miał jak najlepszy skład.
  • Dłuższe miksowanie niepotrzebnie napowietrza masę, przez co sernik bardziej wyrasta i gwałtownie opada podczas studzenia. Dlatego składniki na sernik mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Na spód sernika z marakują można użyć ciasteczek maślanych, bananowych, pełnoziarnistych, kokosowych, kruchych lub kakaowych, połączonych z płynnym masłem. Za każdym razem możemy zdecydować się na inną wersję.
  • Do przygotowania takiego ciasta najwygodniejsza jest foremka otwierana. Ułatwia to wyjęcie ciasta.
  • Jeśli nie mamy malaksera ani innego urządzenia, które rozdrobni ciastka, możemy przesypać je do woreczka, przykryć ściereczką i rozkruszyć je za pomocą wałka. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne