Sernik pistacjowy

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Sernik pistacjowy to wariacja na temat tradycyjnego sernika. Różni się od niego przede wszystkim dodatkiem pasty pistacjowej, która przyjemnie aromatyzuje ciasto. Dodatkowo masa serowa zapieczona jest na spodzie z kruchych ciastek. Ciasto jest bardzo puszyste, kremowe, wprost rozpływa się w ustach. Z nami bez problemu upieczecie sernik z pistacjami, który pokochacie od pierwszego kęsa.  

Składniki:

  • ciastka maślane  150 g

  • masło  100 g

  • ser z wiaderka  1 kg

  • cukier drobny  150 g

  • pasta pistacjowa  250 g

  • jajka  50 g

  • budyń waniliowy  40 g

  • limonka  0.5 szt.

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  40 g

  • owoce  200 g

  • mięta  3 gałązki

Sernik pistacjowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Foremka: tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Spód: ciasteczka owsiane miksujemy na bardzo drobno. Przy użyciu miksera, blendera lub innego urządzenia które posiadamy. Masło roztapiamy, studzimy i dodajemy do ciastek. Mieszamy. Przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i lekko uklepujemy.

  • Krok 3:

    Rozgrzanie piekarnika: nagrzewamy go do 165°C.

  • Krok 4:

    Ser: masło roztapiamy, studzimy. Ser przekładamy go do misy miksera, wbijamy jajka, dodajemy 200 g pasty pistacjowej, budyń oraz cukier. Z limonki ścieramy skórkę i dodajemy do masy. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników, przelewamy na warstwę ciasteczkową.

  • Krok 5:

    Pieczenie: na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne – szerokie, ale płaskie z wodą. Na środkowej półce umieszczamy tortownicę z sernikiem. Ciasto pieczemy 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Dopiero po ok. 20 minutach lekko go uchylamy. Po 10 minutach wyjmujemy z pieca. Ciasto studzimy. Wyjmujemy z formy.

  • Krok 6:

    Polewa: serek mascarpone, 50 g pasty pistacjowej oraz 50 g cukru pudru przekładamy do miski i mieszamy widelcem do połączenia składników. Wykładamy na wierz i boki ostudzonego sernika pistacjowego.

  • Krok 7:

    Ozdobienie sernika: ulubione owoce, może być to miks różnych, najlepiej jagodowych, układamy wzdłuż rantu ciasta, większe przekrawamy. Ozdabiamy świeżymi listkami mięty.

Porady

  • Rant ciasta możemy posypać uprażonymi, posiekanymi pistacjami lub sernika w ogóle możemy dodatkowo nie ozdabiać.
  • Jeżeli nie posiadamy urządzenia, którym możemy rozdrobnić ciasteczka, możemy je przesypać do torebki i przy pomocy wałka do ciasta lub tłuczka pokruszyć je.
  • Pasta pistacjowa powinna być bez jakichkolwiek dodatków. Możemy także sami ją przygotować, wcześniej lekko prażąc pistacje na suchej patelni, następnie zdjąć otoczki i orzechy zmielić na puch.
  • Ciasto możemy ozdobić owocami, wyciśniętymi różyczkami z masy z mascarpone, plasterkami limonki.
  • Sernik możemy upiec w kąpieli wodnej. Foremkę z zewnątrz szczelnie wykładamy folia spożywczą. Umieszczamy ją w większej blaszce do połowy wypełnionej wodą. I dalej postępujemy, jak w przepisie.
  • Jeżeli posiadamy piekarnik z funkcją pary, to pieczemy sernik bez wody na dnie piekarnika, a także bez kąpieli wodnej.  
  • Sernik można upiec bez pary wodnej i bez kąpieli wodnej. Wówczas piekarnik nastawiamy na temp. 155°C i pieczemy ciasto 80–85  minut z funkcją góra dół. W tym przypadku musimy się jednak liczyć z tym, że sernik trochę nam popęka.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne