Artur Rogalski
1 (1)
Sernik na herbatnikach jest kremowy, puszysty i na tyle prosty do wykonania, że poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Od niego warto zacząć przygodę z sernikami, łatwiejsze są tylko na zimno. Wystarczy kupić dobrej jakości ser z wiaderka, dodać kilka składników, wymieszać i wylać masę na ciasteczka. Sernik na spodzie z herbatników to jedno z tych ciast, które zawsze się udaje.
herbatniki 100 g
ser z wiaderka 1 kg
masło 200 g
jajka 7 szt.
mąka ziemniaczana 25 g
budyń waniliowy 40 g
cukier 120 g
cukier waniliowy 16 g
Przygotowanie: składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
Spód: formę o wymiarach 24x37 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni rozkładamy herbatniki.
Masa serowa: rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier biały i cukier waniliowy, ucieramy na puszystą masę. Potem dokładamy żółtka, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń (bez cukru). Mieszamy dokładnie na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy ser z wiaderka, łyżka po łyżce, dokładnie miksując po każdej porcji. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Przekładamy je do miski z masą serową i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub szpatułką.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Masę serową przelewamy na herbatnikowy spód. Ciasto wsadzamy do piekarnika i odmierzamy 50-60 minut. Gotowy sernik na herbatnikach zostawiamy w środku na 20 minut, potem lekko uchylamy drzwiczki jeszcze na kilka minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny wsadzamy do lodówki na noc, żeby odpowiednio stężał.
Podanie: na koniec sernik posypujemy cukrem pudrem.