Schab z glazurowanym ananasem

Ocena:

4.51 (190)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 10 osób

Schab z glazurowanym ananasem to danie dla miłośników słodkich dań. Ananas wprowadza orzeźwiającą świeżość kontrastującą ze słonym smakiem soczystego mięsa.

Składniki:

  • schab  1.5 kg

  • ananas  2 szt.

  • sól  6 g

  • pieprz  5 g

  • miód  45 ml

  • sos sojowy  150 ml

  • sezam  30 g

Schab z glazurowanym ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Ananasy obieramy ostrym nożem. Usuwamy liście i czarne „oczka”. Mięso oprószone solą i pieprzem wkładamy do dużego naczynia i pieczemy przez 20 min w temp. 170°C.

  • Krok 2:

    Tłuszcz usuwamy, do naczynia dodajemy miód, sos sojowy, sezam i ananas. Obniżamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez kolejne 40 min, podlewając wytworzonym sosem mięso i owoce. Schab podajemy pokrojony w plastry z ananasem i ryżem ugotowanym na sypko.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: szynka z glazurą żurawinową i gruszkami

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne