Schab nadziewany owocami

Ocena:

4.51 (178)

  • 20 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 1 godzina Pieczenie: 1 godzina Porcja: 390 kcal

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • po 10 dag suszonych fig
  • moreli i śliwek
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • kieliszek rumu
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 2 goździki
  • 1-2 łyżeczki Majeranku KAMIS
  • sól
  • pieprz

Schab nadziewany owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab umyć
  • osuszyć. Dokładnie natrzeć solą
  • pieprzem i majerankiem
  • odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
  • Morele i figi namoczyć w rumie
  • śliwki sparzyć
  • osuszyć.
  • Schab nakłuć wzdłuż szpikulcem
  • ostrym nożem zrobić otwór
  • delikatnie rozepchnąć trzonkiem drewnianej łyżki. W otwór włożyć połowę fig
  • śliwek
  • moreli oraz goździki
  • dociskając je trzonkiem łyżki.
  • Masło i olej stopić w rondlu
  • włożyć schab
  • zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny
  • wlać tłuszcz ze smażenia mięsa
  • podlać kilkoma łyżkami wody
  • piec 1 godzinę w temp. 180 C podlewając sosem z pieczenia.
  • W połowie pieczenia schab obłożyć pozostałymi bakaliami i podlać winem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne