Melissa Thompson – Journalist and food writer

Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą

Ocena:

5 (5)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą to fuzja smaków w jednej potrawie. Chrupiące i słodkie ziarna kukurydzy, ostra cebulka, a do tego słony ser. Wszystko to przełamane kwasowością soku z cytryny. Świetnie smakuje podana z grillowanym pieczywem posmarowanym odrobiną czosnkowego masła. Brzmi apetycznie? Sprawdźcie przepis na niezawodną sałatkę z fetą i kukurydzą.

Składniki:

  • czerwona cebula  100 g

  • kukurydza  400 g

  • olej rzepakowy  30 ml

  • masło  10 g

  • szczypiorek  20 g

  • natka pietruszki  80 g

  • feta  200 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • cytryna  1 szt.

  • pieprz  1 szczypta

Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać kukurydzę z puszki, dzięki temu skrócimy czas przygotowania sałatki. Jeżeli jednak mamy kolbę, należy ją wcześniej obrać. W tym celu opieramy szerszą część o deskę do krojenia i przy użyciu ostrego noża, obcinamy ziarna z góry na dół.

  • Krok 2:

    Patelnię rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Wsypujemy kukurydzę i prażymy ją przez 4 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i masła i mieszamy do momentu, aż kukurydza stanie się rumiana. Zdejmujemy patelnię z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Cebulę umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i odsączamy na ręczniku kuchennym (możemy pominąć ten krok, jednak woda złagodzi ostry smak tego warzywa). Na końcu kroimy ją w cienkie krążki.

  • Krok 4:

    Szczypiorek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Ser feta kroimy w kostkę (możemy ułatwić sobie to zadanie mocząc nóż w gorącej wodzie). Cytrynę parzymy wrzątkiem, przecinamy, a z połowy wyciskamy sok.

  • Krok 5:

    Do dużej miski wsypujemy ostudzone ziarna kukurydzy, cebulę, szczypiorek, natkę i ser feta. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na końcu doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

  • Krok 6:

    Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem, np. z bagietką. Dobrym dodatkiem będą również paluchy drożdżowe.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/charred-corn-feta-salad

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne