Risotto z mięsem i warzywami

Risotto z mięsem i warzywami - zamiast szynki wieprzowej można dodać wątróbkę drobiową lub cielęcą

Dodany przez: eluchap

Risotto z mięsem i warzywami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g szynki wieprzowej
  • duża czerwona papryka
  • 1/2 łyżki grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. 1. Ryż gotować pod przykryciem w litrze osolonej wody przez 16 minut. Odcedzić na sitku i pozostawić do ocieknięcia.
  2. 2 Szynkę wieprzową pokroić w kostkę,zmieszać z mąką i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obraną cebulę obrać posiekać.Boczek pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę
  3. 3. Boczek usmażyć na średnim ogniu na chrupko. Szynkę wieprzową smażyć na oleju aż będzie miękka.
  4. 4. Do usmażonego boczku dodać cebulę, masło i 2 minuty podsmażyć. Dodać słodką paprykę i bulion, zagotować. Dodać pokrojoną paprykę,gotować 7 minut.
  5. 5. Dodać ryż ,szynkę wieprzową,suszone pomidory,natkę pietruszki,wszystko wymieszać i chwilę pozostawić w garnku.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
mięso warzywa obiad ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze