Risotto z owocami morza

Przepis na risotto z owocami morza

Dodany przez: mojegotowanie

Risotto z owocami morza

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 1 kg muli
  • 20 dag kalmarów
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dag surowych krewetek z ogonkami
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 8 łyżek masła
  • 25 dag ryżu (carnaroli lub arborio)
  • szczypta szafranu
  • 5 dag parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 2–3 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebule siekamy. Małże oczyszczamy. Kalmary tniemy w paski. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy krewetki i kalmary 3–4 min. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy, ogrzewając nad garnkiem z gotującą się wodą. Na patelnię wrzucamy 1/2 cebuli, smażymy. Po 5 min wlewamy wino. Wkładamy małże, przykrywamy i pozwalamy się im otworzyć, podgrzewając. Wyjmujemy i przekładamy do kalmarów i krewetek. Płyn z gotowania przecedzamy do naczynia z bulionem. Zagotowujemy, po czym wolniutko gotujemy na małym ogniu. Rozgrzewamy 4 łyżki masła z łyżką oleju, wrzucamy resztę cebuli i szklimy. Wsypujemy ryż i mieszamy 1–2 min, aż ryż pokryje się warstwą tłuszczu.
  2. Wlewamy chochlę gorącego bulionu, gotujemy 15–20 min, mieszając i dolewając bulion (zostawiamy 1/2 szklanki), aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Przyprawiamy, dodajemy szafran, tarty parmezan, resztę masła
  3. i bulionu, gotujemy, mieszając, aż risotto stanie się kremowe i szkliste. Na wierzchu układamy owoce morza. Przykrywamy i pozostawiamy na 2 min. Posypujemy natką.
  4. Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
  5. Focaccia z nadzieniem
  6. Stek wołowy z pesto i polentą
  7. Kurczak pieczony z białą fasolą
  8. Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi
  9. Pierożki z suszonymi pomidorami
obiad ryż krewetki mule risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze