moje_risotto_pomidorowe

Moje risotto pomidorowe

Ocena:

4.49 (163)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pyszne kremowe i aromatyczne danie w 30 minut.

Składniki:

  • 1-2 piersi z kurczaka
  • trochę mąki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1 l bulionu drobiowego
  • oliwa do smażenia
  • kilka listków świezej bazylii i natki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250 g ryżu (u mnie arborio do risotto)
  • pieprz, sól do smaku

Moje risotto pomidorowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej. Piersi obtaczmy w mące i smazymy na oleju do zrumienienia. Wyjmujemy. Na ten sam olej wrzucamy cebule drobno posiakana i czosnek. Mieszamy, rumienimy, wlewamy puszke pomidorów. Drobno siekamy listki bazylii oraz natki dajemy do sosu razem dusimy 2-3 minuty. Dodajemy spowrotem mieso i pokrojona w kostke paprykę. Doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Wsypujemy ryz, mieszamy, zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. od czasu do czasu trzeba przemieszac zeby sie ryz nie przykleił do dna. Jesli trzeba przyprawiamy wg smaku. Ja posypałam jeszcze drobno starym serem o nazwie Rapidia jest to podróbka parmezanu:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne