Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne.

Dodany przez: Redaktor

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
5 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia
s

Składniki

  • 2 pomidory
  • opakowanie liści szpinaku
  • 2 jajka, ½
  • ½ szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 garście krewetek koktajlowych,
  • Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

  1. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego i posypać górę świeżymi ziołami. Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy