Agnieszka Pietroń

Quiche z porem

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Quiche z porem i boczkiem to połączenie kruchego, maślanego spodu z kremowym, serowo-śmietanowym wnętrzem. Ten słony wypiek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, a nawet kolację. W wersji wegetariańskiej mięso bez problemu zamienimy na inny składnik np. pieczarki, cukinię. Przepis na quiche z porem możemy z łatwością modyfikować wedle uznania. 

Składniki:

  • mąka  250 g

  • masło  150 g

  • jajka  3 szt.

  • sól  6 g

  • boczek wędzony  150 g

  • por  150 g

  • śmietana 30%  200 g

  • ser żółty  100 g

  • masło klarowane  20 g

Quiche z porem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Boczek kroimy w mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Por: obieramy go z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go w plasterki.

  • Krok 3:

    Ciasto: mąkę oraz sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy masło. Całość siekamy na mniejsze kawałki. Następnie wybijamy jako. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy folią do żywności i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok 4:

    Spód do tarty: ciasto kładziemy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na duży placek o grubości ok. 4-5 mm. Następnie wykładamy je na wcześniej przygotowaną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem oraz pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Boczek: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Wrzucamy boczek i smażymy go, aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy por. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 2 minuty.

  • Krok 6:

    Nadzienie: do miseczki wybijamy 2 jajka. Łączymy je ze śmietaną oraz serem żółtym. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

  • Krok 7:

    Quiche z porem: na kruchy spód wylewamy mieszankę jajeczną. Układamy podsmażone plasterki pora oraz boczek. Następnie całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

  • Quiche z porem wspaniale smakuje zarówno na ciepło, tuż po upieczeniu, jak i na zimno. Niezjedzony wypiek przechowujemy w szczelnym opakowaniu przez 3-4 dni w lodówce.
  • Boczek z powodzeniem zamienimy na szynkę bądź kiełbasę. W wersji wegetariańskiej pomijamy dodatek mięsa. Możemy zastąpić je wtedy posiekaną cukinią, szpinakiem, pieczarkami lub innym ulubionym składnikiem.
  • Ciasto wyrabiamy energicznie i krótko. Ponadto wchodzące w jego skład masło oraz jajko powinny być zimne. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że spód na quiche wyjdzie kruchy, a nie twardy.
  • Quiche możemy posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem, a nawet rzeżuchą. Dodatkowo ciasto świetnie komponuje się z sosami np. czosnkowym, serowym, musztardowym. 
  • Nadzienie najlepiej przygotować na bazie śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Dodatek ten sprawi, że wnętrze tarty będzie wyjątkowo kremowe.
  • Jeśli nie mamy czasu, żeby samemu przygotować kruche ciasto, z powodzeniem możemy kupić gotowy produkt. Znajdziemy go w prawie każdym supermarkecie. Należy jednak zaznaczyć, że jego jakość będzie w znacznej mierze odbiegała od domowego wypieku.
  • Przed pieczeniem spodu, możemy go obciążyć. Wystarczy wyłożyć na surowe ciasto kawałek folii aluminiowej,  a następnie wysypać na nie specjalne ceramiczne kulki. Jeśli ich nie posiadamy, równie dobrze sprawdzi się zwykły suchy groch bądź ciecierzyca. Całość pieczemy ok. 10-15 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i wstawiamy ciasto jeszcze na kilka minut do piekarnika. W ten sposób wypiek wyjdzie idealnie równy.
  • Do nadzienia możemy użyć każdego rodzaju sera żółtego np. edam, gouda. Jeśli chcemy, żeby quiche odznaczał się wyjątkowo intensywnym smakiem, warto wzbogacić go o lazur lub gorgonzolę. Niektórzy czasami dodają także brie bądź camambert.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne