pyszne_golabki_z_ryzem_i_miesem

Pyszne gołąbki z ryżem i mięsem

Ocena:

4.51 (196)

  • 3 godz. 0 min.
Pyszne domowe gołąbki.

Składniki:

  • ryż 1kg
  • mięso mielone 1 kg - dobrej jakości
  • 1 główka dużej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 garści suszonych borowików
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz

Pyszne gołąbki z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Grzyby podgotować, odlać wodę z grzybów i dodać do gotującego się ryżu. Ryż osolić.
  • 2. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby. Chwilę poddusić. Do
  • smaku osolić.
  • 3. Do zimnego ugotowanego ryżu dodoać mięso mielone, grzyby z cebulką(mozna je przepuścic
  • przez grube sito). Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, maga do smaku.
  • 4. Farsz zawijać w liście wcześniej ugotowanej kapusty ( w osolonej wodzie).
  • 5. Do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty, wkładamy gołąbki, przykrywamy
  • również liśćmi kapusty. Podlewamy małą ilością osolonej wody.
  • 6. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 2 h w 180 stopniach.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne