Pyszne gołąbki z ryżem i mięsem

Pyszne domowe gołąbki.

Dodany przez: kijanka

Pyszne gołąbki z ryżem i mięsem

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ryż 1kg
  • mięso mielone 1 kg - dobrej jakości
  • 1 główka dużej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 garści suszonych borowików
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Grzyby podgotować, odlać wodę z grzybów i dodać do gotującego się ryżu. Ryż osolić.
  2. 2. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby. Chwilę poddusić. Do
  3. smaku osolić.
  4. 3. Do zimnego ugotowanego ryżu dodoać mięso mielone, grzyby z cebulką(mozna je przepuścic
  5. przez grube sito). Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, maga do smaku.
  6. 4. Farsz zawijać w liście wcześniej ugotowanej kapusty ( w osolonej wodzie).
  7. 5. Do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty, wkładamy gołąbki, przykrywamy
  8. również liśćmi kapusty. Podlewamy małą ilością osolonej wody.
  9. 6. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 2 h w 180 stopniach.
  10. Smacznego!
grzyby mięso obiad kolacja dla dzieci gołąbki kapusta ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze