Papryka faszerowana ryżem

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 35 minut Porcja: 370 kcal

Dodany przez:

Papryka faszerowana ryżem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
370 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.44 z 180 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 8 dużych strąków papryki
  • cebula
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać.
  2. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.
  3. Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem.
  4. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 C.
  5. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ew. niewielką ilość wody. Zagotować i przyprawić.
  6. Papryki podawać polane sosem.
przekąski przekąska ryż faszerowana papryka Papryka faszerowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze