Brownie z batatów

Ocena:

4.47 (192)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Brownie z batatów to w pełni wegański przepis dla wszystkich miłośników czekoladowych wypieków. Wychodzi niezwykle miękkie i wilgotne. Pobudza ciało i umysł, a przy tym zawiera głównie zdrowie kalorie. Słodycz pochodzi z daktyli i syropu klonowego, a tłuszcz z kakao pełnego magnezu i kwasów omega-6. Do masy można też dorzucić orzechy, suszone owoce i przyprawy korzenne. Sprawdźcie, jak zrobić wegańskie brownie z batata.

Składniki:

  • bataty (słodkie ziemniaki)  500 g

  • daktyle  100 g

  • mąka migdałowa  80 g

  • mąka pszenna  70 g

  • kakao  35 g

  • syrop klonowy  50 ml

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

Brownie z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obieramy bataty (500 g to jeden duży ziemniak lub 2 małe bulwy, ale warto dokładnie zważyć składniki, żeby brownie wyszło idealnie wilgotne). Kroimy je w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości, przez około 20 minut. W tym samym czasie moczymy daktyle w gorącej wodzie (możemy też zalać je mlekiem migdałowym). Odcedzamy i odparowujemy słodkie ziemniaki. 

    brownie z batatów - przygotowanie ziemniaków
  • Krok 2:

    Umieszczamy bataty i daktyle w wysokim naczyniu (na przykład z wyposażenia blendera typu żyrafa lub w szerokim słoiku). Miksujemy je na purée. Nie musi być idealnie gładkie, ale istotne jest dokładne rozdrobnienie daktyli, ponieważ częściowo pełnią funkcję słodzika, i powinny być równomiernie rozprowadzone w masie. Studzimy powstałą pastę do temperatury pokojowej. 

    brownie z batatów - puree z daktylami
  • Krok 3:

    Przekładamy purée z batatów i daktyli do dużej miski. Dodajemy mąkę pszenną i migdałową, esencję waniliową, kakao i syrop klonowy (można go zamienić na syrop z agawy lub melasę). Mieszamy wszystkie składniki łyżką lub łopatką, aż stworzą jednolitą, dosyć gęstą masę. Nie ma potrzeby używania miksera. 

    brownie z batatów - mieszanie masy
  • Krok 4:

    Wykładamy małą kwadratową foremkę (o wymiarach 20x20 cm, a nawet nieco mniejszą, jeśli chcemy, żeby brownie było wyższe) żaroodpornym pergaminem. Możemy ją wcześniej posmarować olejem, żeby papier przykleił się do blaszki i bez trudu dopasował do jej kształtu. Wypełniamy ją masą z batatów. Rozprowadzamy ją szpatułką. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 30 minut w 180°C (tryb góra-dół). Z zewnątrz zyska kruchą skorupkę, ale w środku powinno być wilgotne. 

    brownie z batatów - pieczenie
  • Krok 5:

    Wyjmujemy upieczone wegańskie brownie z batatów z piekarnika i całkowicie je studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, używając drobnego sitka. Kroimy w kwadraciki. Ponieważ ciasto jest wilgotne w środku, warto przygotować sobie ręczniki papierowe i szklankę gorącej wody. Po każdym cięciu nóż będzie miał ślady czekoladowej masy. Żeby nie ubrudzić kolejnych kawałków, na bieżąco wycierajmy ostrze. Serwujemy porcję na talerzyku deserowym, z widelczykiem do ciasta.      

    brownie z batatów - dekorowanie

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby ciasto było nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe, zamieńmy mąkę pszenną na gryczaną. Z kolei wersję fit zrobimy, dodając mąkę pełnoziarnistą.
  • Brownie z batatów po upieczeniu jest bardzo miękkie i może rozpadać się przy krojeniu. Dlatego lepiej jest je ostudzić, a następnie schłodzić przez ok. 30 min w lodówce. Wtedy łatwiej pokroimy je na ładne, kwadratowe porcje.
  • Ciasto możemy upiec również w okrągłej tortownicy o średnicy 20–22 cm.
  • Do masy na brownie można dodać posiekane orzechy, rodzynki lub żurawinę, a także przyprawy korzenne, takie jak mielony cynamon, goździki lub kardamon.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Brownie z batatów – warianty

Pyszne czekoladowe ciasto z batatów można zrobić także w inny sposób:

  • z olejem i jajkami – to przepis dla osób na diecie bezglutenowej, ale nieodpowiedni dla wegan, ponieważ zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego. Do purée z batatów i daktyli dodajemy kakao. W osobnej misce ubijamy 2 jajka z dodatkiem sody oczyszczonej (6 g). Stopniowo dodajemy 100 ml oleju, a na końcu słodkie ziemniaki i 35 g mąki kokosowej,
  • z surowych batatów – warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekane daktyle i pozostałe składniki.
  • z olejem ryżowym i czekoladą – do purée z batatów dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i 50 ml wrzącej wody. Łączymy ze 100 g brązowego cukru i 100 ml oleju ryżowego. Na koniec wsypujemy 300 g mąki pszennej i 5 g sody oczyszczonej. Całość mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 20 min.

Jak podawać brownie z batatami?

Brownie wegańskie z batata doskonale smakuje do czarnej kawy lub herbaty. Wystarczy pokroić je w niewielkie kwadraty (około 5x5 cm) i podać na talerzyku. Oprószamy je cukrem pudrem. Jeśli jednak mamy ochotę na inne słodkie dodatki, możemy skorzystać z kilku sprawdzonych pomysłów:

  • mus z malin lub truskawek – wybrane owoce blendujemy na gładką masę z odrobiną cukru pudru. Możemy serwować go na zimno lub na ciepło, po podgrzaniu w małym rondelku. Polewamy nim porcję brownie z batata tuż przed podaniem.
  • polewa czekoladowa – podkreśli kakaowy smak ciasta. Można przyrządzić ją także w wersji roślinnej – z olejem i mlekiem kokosowym.
  • bita śmietana – można przygotować ją z kremówki lub roślinnej śmietanki. Uzyskujemy ją poprzez schłodzenie w lodówce mleka kokosowego o zawartości 91% ekstraktu z miąższu kokosa). Gęstą warstwę, która utworzy się na wierzchu należy zdjąć łyżką. Pozostałą wodę kokosową można wykorzystać do owsianki lub koktajlu.

Inne pomysły na wegańskie brownie

Rozpływające się w ustach brownie wegańskie można przygotować także z dodatkiem innych warzyw. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami, nie będziecie w stanie rozpoznać ich smaku. Oto kilka przykładów:

  • brownie z awokado – podstawą do ciasta jest purée z miąższu dojrzałej smaczliwki, które następnie mieszamy z kakao, mlekiem roślinnym, syropem klonowym i mąką orkiszową.
  • brownie z fasoli – zrobimy je z czerwonych ziaren, daktyli i musu jabłkowego. Nie wymaga pieczenia.
  • brownie z buraka – tym razem przygotowujemy purée z surowych buraków i bananów, które jest bazą do czekoladowego ciasta z dodatkiem rodzynek i orzechów piniowych.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne