Pumpkin latte czyli dyniowa kawa

Aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca kawa na mleku roślinnym to pozycja obowiązkowa w jesienno-zimowym menu!

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Podwójne espresso lub 100 ml kawy z kawiarki
    150 ml mleka migdałowego
    50 g upieczonej dyni (najlepiej hokkaido)
    ¼ łyżeczki przyprawy korzennej
    2 łyżeczki syropu daktylowego
    opcjonalnie: kropelka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Pumpkin latte to aromatyczna kawa, która zyskała popularność dzięki jednej z popularnych sieci kawiarni. Wegańska wersja kultowej, mlecznej kawy jest jeszcze bardziej kremowa i rozgrzewająca!

    Korzenny mus dyniowy

    Mus dyniowy do pumpkin latte można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, trzeba przełożyć go do słoików i zawekować. Wówczas możemy przechowywać go w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilka miesięcy. Słodki, aromatyczny i pyszny sprawdzi się nie tylko jako baza do pumpkin latte, ale także jako smarowidło do kanapek czy naleśników, zamiennik marmolady do przekładania ciasta, a w niektórych wypiekach jako zamiennik jajka.

    Zamiast espresso

    Do pumpkin latte, zamiast espresso, możemy wykorzystać kawę zaparzoną w kawiarce. Jest ona mniej intensywna od tej parzonej w ekspresie, ale w tym przypadku sprawdzi się równie dobrze. Kawę w kawiarce parzymy w proporcji 5-7 g na 100 ml wody. Najlepiej sprawdzą się świeżo zmielone ziarna z lokalnej palarni, przeznaczone właśnie do parzenia kawy w ekspresach i kawiarkach.

    Wykonanie

    Mleko migdałowe podgrzewamy lub spieniamy na ciepło. Pieczoną dynię blendujemy na gładki mus z syropem daktylowym i przyprawami korzennymi. Do wysokiej szklanki wkładamy mus dyniowy, a następnie wlewamy espresso. Na samą górę powoli wlewamy ciepłe, spienione mleko.

     

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy