Pulpety w sosie pieczarkowym

sosik do ziemniaków , kaszy, makaronu.

Dodany przez: mała gaduła

Pulpety w sosie pieczarkowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 szklanki wody
  • cebula
  • przyprawy.
  • łyżka mała margaryny ,
  • łyżka śmietany
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • sól , pieprz ,
  • mała łyżeczka wegety
  • 3 łyżki kaszy manny lub sucha bułka moczona w wodzie.
  • jajko.

Przygotowanie

  1. Mięso mielone , połaczyć z jajkiem , kasza manna lub wyciśniętą bułka z wody. Przyprawic wegeta , pieprzem , innymi ziołami. Dodać przeciśnięty czosnek. Całość wymieszac na gładka masę. Formować małe kuleczki , wrzucac na wrzątek i gotować tyle by mięso było dobre do sporzycia. około 15 minut max.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie talarki. Gotować wraz z pokrojoną cebulką w kostkę do miękkości. Ja wodę z pieczarek odcedzam , by sos nie miał tak ciemnego koloru.
  3. Pieczarki przełozyć do wywaru z klopsikami. Całość przyprawić wg. upodobania plus margaryna.. Zagęścić sos. Mąkę z wodą ,śmietaną wymieszać i wlać do sosu całość chwilkę pogotować. Jeśli sos wyjdzie za żadki dodać mąki , gdy za gęsty wody.
  4. Ja podałam sosik z makaronem , ale można też z kaszą, ziemniakami czy ryżem .SMACZNEGO.
makaron obiad pieczarki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze