0 (0)
Pulpety w sosie musztardowym to tani, szybki i prosty do przygotowania posiłek. Taki pomysł na drugie danie można śmiało wykorzystać jako cały, wartościowy obiad. Pulpety wychodzą delikatne i soczyste. Musztarda nada im charakteru, dzięki czemu zarówno mięso, jak i sos nie będą mdłe. Dobierzcie takie dodatki, jakie lubicie - my podajemy te pulpeciki z ryżem, ale będą pyszne również z kaszą, pieczonymi ziemniakami i puree.
mięso mielone 250 g
cebula 40 g
jajka 1 szt.
bułka tarta 50 g
lubczyk 3 g
czosnek mielony 3 g
sól 3 g
pieprz 3 g
mąka pszenna 25 g
olej 50 ml
bulion drobiowy 250 ml
musztarda 10 g
śmietana 12% 30 ml
szczypiorek 15 g
Masa na pulpeciki: siekamy cebulkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski, dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpety. Obtaczamy w mące - ok. 15 g.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety równomiernie na złoty kolor.
Natunaturally
Gotowanie pulpetów: w garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy ostrożnie pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
Sos musztardowy: do kubeczka wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę (ok. 10 g), musztardę, sól i zaprawiamy gorącym bulionem, żeby się nie zwarzyła. Dokładnie mieszamy, po czym ostrożnie wlewamy do garnka z gotującymi się pulpetami i gotujemy około 5 minut.
Natunaturally
Podanie: pulpety w sosie musztardowym wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami lub z ryżem.
Natunaturally
Porady
- pulpety w sosie musztardowym można zrobić z mięsa wołowego, wołowo-wieprzowego, a także drobiowego np. mielonego mięsa z indyka
- sos musztardowy można zrobić na zawiesinie ze śmietanki 30%, ale wtedy będzie to danie bardziej kaloryczne
- pulpety w sosie musztardowym można zaciągnać zasmażką - sos wyjdzie wtedy gęściejszy, ale też nieco cięższy