Placki z kurczaka / fot.StockFood
4.5 (214)
Placki z kurczaka z dodatkiem papryki i cebuli urozmaicą każdy obiad. Wypróbujcie je na rodzinne spotkanie.
pierś z kurczaka 1 kg
majonez 2 łyżki stołowe
pieczarki 250 g
ser żółty 100 g
papryka 1 szt.
cebula 2 szt.
czosnek 1 ząbek
jajka 3 szt.
mąka 4 łyżki stołowe
lubczyk 1 łyżeczka
pasta curry 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 5 łyżek stołowych
Porady
Placki z kurczaka warto przygotowywać na patelni o nieprzywierającym dniem. Równie ważne jest jej grubość, aby ciepło rozchodziło się w równomierny sposób. Równie przydatnym gadżetem są łopatki, które ułatwiają przewrócenie placków na drugą stronę.