Placki z kurczaka

Pyszne placuszki z fileta z dodatkiem papryki, cebuli urozmaicą każdy obiad

Dodany przez: karita

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki (ja użyłam razowej)
  • płaska łyżeczka starteg lubczyku
  • płaska łyżeczka curry
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do niej majonez i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby przygotować resztę składników. Pieczarki oczyszczamy, również drobno kroimy i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do momentu aż wyparuje woda. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ja podgotowuję je kilka minut w wodzie, żeby zmiękły, a nie podsmażam, żeby nie dodawać jeszcze dodatkowego tłuszczu do placków.
  2. Do piersi z kurczaka wrzucamy ostudzone pieczarki, starty ser, pokrojoną cebulę i paprykę. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy przeciśniety przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wsypujemy płaską łyżeczkę startego lubczyku, curry i zioła prowansalskie. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko mieszamy.
  3. Taką masę kładziemy łyżką na patelnię i smażymy na tłuszczu na złoty kolor, tak jak placki ziemniaczane.
kurczak mięso obiad pieczarki Papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze