0 (0)
Pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkiem sosu pomidorowego i salami to jedna z częściej wybieranych przekąsek na imprezy, spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Smakują równie dobrze jak ich drożdżowe odpowiedniki, tyle, że robi się je o wiele szybciej. Zyskujemy kolejne 10 minut, zapiekając je w air fryerze. Są dobre zarówno na ciepło (tylko trzeba uważać, żeby się nie poparzyć), jak i na zimno. Podajemy je z ulubionymi sosami. Pizzerinki z ciasta francuskiego mogą niejednego zachwycić smakiem.
ciasto francuskie 375 g
salami 100 g
mozzarella 100 g
passata pomidorowa 100 ml
bazylia 3 g
oliwa z oliwek 5 ml
czosnek granulowany 2 szczypty
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Sos do pizzerinek: taki sam sprawdzi się też do pizzy. Do miseczki przelewamy passatę, dolewamy oliwę, dosypujemy bazylię (może też być oregano lub zioła prowansalskie), czosnek granulowany (lub świeży ząbek przeciśnięty przez praskę), po szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy.
Make eat easy
Ciasto francuskie: wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem pracy, a najlepiej na godzinę, inaczej może popękać w czasie rozwijania i formowania pizzerinek. Po tym czasie delikatnie je rozwijamy, w razie potrzeby można rozwałkować krótsze, bardziej ściśnięte brzegi. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na nim układamy dość ciasno plastry salami.
Make eat easy
Pizzerinki z serem: twardą mozzarellę ścieramy na tarce, na dużych lub małych oczkach, można też użyć gotowego produktu ze sklepu. Posypujemy nim plastry salami.
Make eat easy
Zwijanie: ciasto rolujemy od dłuższego boku - jak roladę. Dużym, ostrym nożem tniemy je w plastry o grubości 1,5-2 cm.
Make eat easy
Pieczenie: blaszkę, która mieści się do szuflady air fryera wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy surowe pizzerinki z ciasta francuskiego. Wstawiamy do urządzenia, ustawiamy tryb pieczenia: chleb. Przyrządzamy je w 175 stopniach Celsjusza, na ok. 15 minut. Chodzi o to, żeby się dobrze przyrumieniły, ale nie spaliły.
Make eat easy
Podanie: gotowe pizzerinki z ciasta francuskiego przekładamy na talerz i dajemy im chwilę na przestygnięcie. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasują do nich sos pomidorowy do pizzy, czosnkowy, aioli.
Make eat easy