Make eat easy

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkiem sosu pomidorowego i salami to jedna z częściej wybieranych przekąsek na imprezy, spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Smakują równie dobrze jak ich drożdżowe odpowiedniki, tyle, że robi się je o wiele szybciej. Zyskujemy kolejne 10 minut, zapiekając je w air fryerze. Są dobre zarówno na ciepło (tylko trzeba uważać, żeby się nie poparzyć), jak i na zimno. Podajemy je z ulubionymi sosami. Pizzerinki z ciasta francuskiego mogą niejednego zachwycić smakiem.

Składniki:

  • ciasto francuskie  375 g

  • salami  100 g

  • mozzarella  100 g

  • passata pomidorowa  100 ml

  • bazylia  3 g

  • oliwa z oliwek  5 ml

  • czosnek granulowany  2 szczypty

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Pizzerinki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos do pizzerinek: taki sam sprawdzi się też do pizzy. Do miseczki przelewamy passatę, dolewamy oliwę, dosypujemy bazylię (może też być oregano lub zioła prowansalskie), czosnek granulowany (lub świeży ząbek przeciśnięty przez praskę), po szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy.

    pizzerniki z ciasta francuskiego - sos
  • Krok 2:

    Ciasto francuskie: wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem pracy, a najlepiej na godzinę, inaczej może popękać w czasie rozwijania i formowania pizzerinek. Po tym czasie delikatnie je rozwijamy, w razie potrzeby można rozwałkować krótsze, bardziej ściśnięte brzegi. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na nim układamy dość ciasno plastry salami.

    Pizzerinki z ciasta francuskie - ciasto, sos, salami
  • Krok 3:

    Pizzerinki z serem: twardą mozzarellę ścieramy na tarce, na dużych lub małych oczkach, można też użyć gotowego produktu ze sklepu. Posypujemy nim plastry salami.

    pizzerinki z ciasta francuskiego - ciasto, sos, salami, ser
  • Krok 4:

    Zwijanie: ciasto rolujemy od dłuższego boku - jak roladę. Dużym, ostrym nożem tniemy je w plastry o grubości 1,5-2 cm.

    pizzerinki z ciasta francuskiego - zawijanie
  • Krok 5:

    Pieczenie: blaszkę, która mieści się do szuflady air fryera wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy surowe pizzerinki z ciasta francuskiego. Wstawiamy do urządzenia, ustawiamy tryb pieczenia: chleb. Przyrządzamy je w 175 stopniach Celsjusza, na ok. 15 minut. Chodzi o to, żeby się dobrze przyrumieniły, ale nie spaliły.

    pizzerinki z ciasta francuskiego w air fryerze
  • Krok 6:

    Podanie: gotowe pizzerinki z ciasta francuskiego przekładamy na talerz i dajemy im chwilę na przestygnięcie. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasują do nich sos pomidorowy do pizzy, czosnkowy, aioli.

    pizzerinki z ciasta francuakiwgo
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne