Pierogi z tuńczykiem

Ocena:

4.41 (193)

  • 40 min.
  • dla 3 osób

Uwielbiam tuńczyka w różnych daniach. Jako farsz do pierogów smakuję wyśmienicie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • szczypta soli
  • woda
  • kostka warzywna/drobiowa
  • Nadzienie:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • natka pietruszki
  • ew. 2 jajka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Pierogi z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy podsmażone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec siekamy pęczek pietruszki i dodajemy do masy. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy krążki, nadziewamy farszem i zamykamy każdy pierożek. Kostkę warzywną/drobiową wrzucamy do wody, zagotowujemy i wtedy wkładamy pierogi. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy i przelewamy oliwą. Do farszu można dodać 2 ugotowane i pokrojone w kostkę jajka.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz pierogi z rybą, to zachęcamy do przygotowania także aksamitnych pierogów z łososiem. Ponadto polecamy również pierogi z grzybami, a najbardziej wyśmienite pierogi z kurkami oraz klasyczne pierogi z pieczarkami

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne