Muszelki z tuńczykiem

Ocena:

4.48 (188)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Przepis na makaron z farszem z tuńczyka.

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym  2 puszki

  • makaron muszle (conchiglioni)  300 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • olej  15 ml

  • majonez  150 g

  • czerwona papryka  1 szt.

  • kukurydza  200 g

  • konserwowe ogórki  4 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • czosnek  1 ząbek

Muszelki z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron muszle: gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Odcedzamy na sicie.

  • Krok 2:

    Farsz: paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i też kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka bez zalewy. Farsz oprószamy pieprzem i solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Podanie: makaronowe muszle napełniamy farszem. Rozkładamy je na okrągłym talerzu, a w środek wstawiamy miseczkę z majonezem wymieszanym z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, kroplą soku z cytryny, solą i pieprzem. 

Porady

Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne