4.48 (188)
Przepis na makaron z farszem z tuńczyka.
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
makaron muszle (conchiglioni) 300 g
sok z cytryny 30 ml
olej 15 ml
majonez 150 g
czerwona papryka 1 szt.
kukurydza 200 g
konserwowe ogórki 4 szt.
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 6 g
pieprz 3 g
czosnek 1 ząbek
Makaron muszle: gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Odcedzamy na sicie.
Farsz: paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i też kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka bez zalewy. Farsz oprószamy pieprzem i solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Podanie: makaronowe muszle napełniamy farszem. Rozkładamy je na okrągłym talerzu, a w środek wstawiamy miseczkę z majonezem wymieszanym z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, kroplą soku z cytryny, solą i pieprzem.
Porady
Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka