Cassie Best

Piernikowe mince pies

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Piernikowe mince pies to połączenie dwóch klasycznych bożonarodzeniowych wypieków – korzennych ciastek i angielskich babeczek wypełnionych bakaliami. Można skorzystać z gotowego, tradycyjnego nadzienia, ale w Polsce jest ono trudno dostępne. Dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić własną mieszankę ulubionych suszonych owoców i przypraw. Nasze korzenne mince pies uroczo udekorowane są miniaturowymi piernikowymi ludzikami.

Składniki:

  • bakalie  400 g

  • korzeń imbiru  50 g

  • mąka pszenna  250 g

  • imbir  0.5 łyżeczki

  • cynamon  0.25 łyżeczki

  • masło  125 g

  • cukier puder  30 g

  • jajka  1 szt.

Piernikowe mince pies - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: przesypujemy mąkę, cynamon i sproszkowany imbir do dużej miski. Możemy też dorzucić domową przyprawę do piernika. Kroimy masło w kostkę i rozcieramy je opuszkami palców z suchymi składnikami, aż mieszanka będzie przypominać drobną bułkę tartą. Dodajemy cukier puder i jajko. Mieszamy, aż składniki zaczną się zlepiać. Przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i krótko zagniatamy, do powstania gładkiego ciasta (możemy też zmiksować składniki w robocie kuchennym). Formujemy z niego dysk, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez co najmniej 30 minut. Surowe ciasto piernikowe można przechowywać przez 1 dzień w lodówce lub przez 3 miesiące w zamrażarce. 

  • Krok 2:

    Nadzienie: obieramy korzeń imbiru i ścieramy go na tarce lub drobno siekamy. Łączymy z bakaliami. W klasycznym angielskim przepisie używa się gotowej mieszanki o nazwie mincemeat. Można ją kupić w specjalistycznym sklepie z importowaną żywnością lub przyrządzić samodzielnie. Składa się zazwyczaj z takich elementów jak rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka cytrusów, przyprawy korzenne i miąższ jabłka. Bakalie najlepiej jest namoczyć w brandy lub soku z cytryny. Następnie trzeba je posiekać i wymieszać z tłuszczem (w oryginalnej recepturze jest to łój, ale my możemy wykorzystać miękkie masło).  

  • Krok 3:

    Formowanie babeczek: rozwałkowujemy schłodzone ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, na grubość 3 mm. Wycinamy z niego 12 krążków za pomocą foremki do ciastek o średnicy 8 cm. Wykładamy nimi foremki do babeczek. Do każdej wkładamy po łyżce bakaliowej mieszanki z imbirem. Łączymy pozostałe skrawki ciasta i ponownie rozwałkowujemy. Wycinamy 12 miniaturowych piernikowych ludzików. Umieszczamy je na wierzchu każdego ciastka. 

  • Krok 4:

    Piernikowe mince pies: pieczemy przez 20 minut w 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Pozostawiamy babeczki z bakaliami w foremkach na 5 minut, a następnie wyjmujemy je na kratkę cukierniczą. Kiedy całkowicie wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku do 4 dni. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/gingerbread-mince-pies 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne