Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane zapiekane z serem. Idealne na elegancką przekąskę lub jako danie na kolację.

Dodany przez: zarza5

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 8 szt pieczarek dużych
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok 200g)
  • 3 plasterki boczku gotowanego wędzonego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 opakowanie kaszy gryczanej
  • sól (zamiennie vegeta), pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany (lub naturalny), oregano.

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć i delikatnie oddzielić kapelusze od trzonów. Kapelusze lekko posolić, a trzony posiekać.Cebulę obrać i drobno pokroić.Boczek i pierś z kurczaka pokroić w naprawę małą kostkę.
  2. Posiekane trzony pieczarek usmażyć na oliwie wraz z cebulą z boczkiem i piersią kurczaka. Farsz przyprawić solą (lub vegetą), pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i szczyptą oregano.Pieczarki puszczą wodę i całość będzie się pięknie dusić. Pod koniec duszenia dołożyć ugotowaną uprzednio kaszą gryczaną.
  3. Kapelusze pieczarek wypełnić farszem, ułożyć w na blasze wyłożenej papierem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Następnie przykryć plasterkiem sera żółtego i piec przez kolejne 3-5 minut. Pieczarki podawać z sałatą, przybrane listkami bazylii.
kurczak warzywa obiad przekąska kolacja zapiekanka pieczarki boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze