Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Prosty i oryginalnie wyglądający przepis na pieczarki z farszem.

Dodany przez: lexi27

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 15 pieczarek średniej wielkości
  • 1/2 kg miesa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.
  2. Cebule należy pokroic w kostkę i zeszklic na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso music byc dosyc ścisłe, wiec jesli jest zbyt luzne dosypujemy bułki tartej.
  3. Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby jego cześc wypełniała miejsce po usuniętych nóżkach pieczarki, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz (patrz zdjęcia).
  4. Tak nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejnosci od strony pieczarek, a kiedy bedzie miała ona złoty kolor wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.
  5. Pod wpływem smażenia , utraty wodu i kurczenia się pieczarka nie spadnie z mięsa, co spowoduje efekt ślicznych grzybków !
grzyby mięso obiad przekąska kolacja pieczarki mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze